kunstbus
Dit artikel is 27-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Emilia-RomagnaEmilia-Romagna is een regio van Noord-Italië. Ruwweg heeft het een rechthoekige vorm, de regio wordt in het oosten begrensd door de Adriatische Zee, in het noorden door de rivier de Po en in het zuiden door de Apennijnen. De regio grenst aan de regio's Piëmont, Ligurië, Toscane, Marken, Lombardije, Veneto en de zelfstandige republiek van San Marino. Bijna de helft van het territorium behoort tot de Povlakte, daarmee is de regio een van de vlakste in Italië.

De oppervlakte regio (22.123 km²) neemt ongeveer een dertiende van het nationale territorium in beslag, oftewel 7,34%. Qua grootte staat de regio op de zevende plaats. Van de 1000 Italianen wonen er 69 in Emilia-Romagna, 6,9% van de totale nationale bevolking.

Emilia-Romagna is een dichtbevolkte regio, vooral in de vlakke helft ervan, en het is ook een van de rijkste regio's en over het algemeen wordt het beschouwd als een van de beste regio's van het land om in te wonen. De keuken van Emilia-Romagna staat bekend als een van de beste van Italië (zie ook o.a. de herkomst van de Parma-ham, de Aceto Balsamico di Modena, de Parmigiano-kaas) en is een van de meest karakteristieke van Italië.

De landbouw is uit een economisch oogpunt de belangrijkste activiteit: graan, aardappels, maïs, tomaten en uien zijn de belangrijkste landbouwproducten, naast fruit en druiven voor de productie van wijn, waarvan lambrusco (wijn) waarschijnlijk de beroemdste is. De veeteelt is ook ver ontwikkeld, met name het fokken van varkens en koeien.

Emilia-Romagna heeft ook een gezonde industrie, vooral de voedingsindustrie en het toerisme aan de kust van de Adriatische Zee. De badplaatsen van de regio behoren tot de belangrijkste aan de Adriatische kust zoals Rimini, Cattolica en Riccione. Wat cultureel toerisme betreft is de Emilia Romagna enigsinds miskend ten overstaan van Toscana.

Emilia-Romagna ontstond uit de samenvoeging van de historische regio's Emilia (het westelijke deel van de regio, de oude Romeinse weg Via Emiliana volgende) en Romagna (het oostelijke deel, welke zijn naam kreeg vanuit de (her-)bezetting van de Oost-Romeinse troepen na de val van Rome in 476 an Chr.). De hoofdstad en ook belangrijkste stad van de regio is Bologna.

Bezienswaardigheden
. De kunststeden Bologna, Ferrara en Parma
. De mozaïeken van Ravenna
. De Etruskische opgravingen van Marzabotto
. Comacchio en het omringende polderlandschap


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Emilia-Romagna

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 885.