kunstbus
Dit artikel is 12-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ernest Solvay

Ernest Solvay (Rebecq-Rognon, 16 april 1838 ¨C Elsene (Brussel), 26 mei 1922) was een Belgische grootindustrieel en scheikundige die in de 19e eeuw (1861) een procedé ontwikkelde om op grote schaal natriumcarbonaat (soda-zout) aan te maken en daarmee een fortuin verdiende.

In 1863 startte hij, met zijn broer Alfred, in Couillet onder de naam Solvay het bedrijf dat zou uitgroeien tot een industrieel wereldbedrijf; ook op heden nog steeds een groot chemieconcern. Het wordt (toestand 2003) genoteerd op Euronext Brussel en is opgenomen in de Bel20-beursindex.

Aan de ULB richtte hij het Institut Solvay op dat de grenzen van de chemie moest overschrijden. Het organiseerde onder zijn impuls periodieke conferenties van beroemde wetenschappers, waaraan onder meer ook Albert Einstein heeft deelgenomen. Een van die conferenties - d¨¦ meest beroemde Solvayconferentie - was een belangrijke discussie over kwantummechanica.

Solvay was filantroop, Belgisch senator van 1893 tot 1900 en bovendien een vertrouweling van de Belgische koning Albert I. In de Alpen is een berghut naar hem genoemd. Hij was ook kunstliefhebber. Zijn zoon, Armand Solvay, liet door de befaamde art nouveau-architect Victor Horta een woonhuis bouwen in Brussel, het Hotel Solvay. Het Zeepreventorium in De Haan kon gebouwd worden dankzij de inzet en schenkingen van de familie Solvay; het hoofdgebouw draagt daarom nog zijn naam (opening in 1925).

In 1918 werd Ernest Solvay benoemd tot minister van Staat.

Het solvayproces van Ernest Solvay is een proces voor de vervaardiging van natriumcarbonaat (soda).

De reacties:
1. CaCO3 → CaO + CO2 De kalk wordt gebrand om CO2 te verkrijgen
2. NaCl + CO2 + NH3 + H2O → NaHCO3 + NH4Cl
3. 2 NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2

Het ammoniak kan weer worden teruggewonnen volgens:
1. 2 NH4Cl + CaO → 2 NH3 + CaCl2 + H2O

Dit proces gebruikt bijna geen ammoniak op deze wijze. Het afvalproduct is CaCl2, calciumchloride.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 61.