kunstbus
Dit artikel is 18-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eupen

Eupen is een stad en faciliteitengemeente in Oost-België, in het oosten van de provincie Luik (arrondissement Verviers), nabij de Duitse grens. De stad telt ruim 18.000 inwoners. Het is een Duitstalige stad en is de hoofdstad van de Duitstalige Gemeenschap. Op oude Franstalige militaire kaarten werd de plaats ook wel 'Néau' genoemd.

Eupen bestaat uit een boven- en een benedenstad. De benedenstad ligt aan de Vesder.
De Vesder (Frans: Vesdre, Duits: Weser, Waals: Aiwe di Vesse) is een rivier van 60 km lengte in de Ardennen, waarvan ze de noordelijke grens vormt. Ze behoort tot het stroomgebied van de Maas en loopt bijna geheel door de provincie Luik. Haar belangrijkste zijrivieren zijn de Getzbach, de Helle, de Gileppe en de Hoëgne. De rivier stroomt door de naar de rivier vernoemde Vesdervallei.
De Vesder in de plaats LimburgDe Vesder ontspringt onder de naam Weser in de Hoge Venen dicht bij de Duitse grens, die ze voor het stadje Roetgen voor enkele kilometers oversteekt. Weer terug op Belgisch grondgebied bereikt de Vesder de Eupener Stausee (1951) met een 63 meter hoge stuwdam, de Weserstuwdam. Westelijker volgen de steden Limburg en Verviers, waar zich dankzij de goede kwaliteit van het water van de Vesder een bloeiende textielindustrie ontwikkelde.
De Vesder mondt in Chênée bij Luik uit in de Ourthe, die een drietal kilometer verder in de Maas uitmondt.
Enkele plaatsen aan de Vesder zijn Roetgen, Eupen (Benedenstad), Limburg (Benedenstad), Verviers, Pepinster, Trooz en Chaudfontaine.
- (Eupen ligt in de bovenstad en is het eindpunt van een intercityverbinding met Oostende, via onder meer Brussel.

Eupen is de hoofdstad van Duitstalig België en de doorgang naar de Oostkantons. De stad is gelegen in een dal aan de Weser. Eupen ligt vlakbij zowel de Duitse als Nederlandse grenzen, op bijna twintig kilometer van Aken en slechts zestien kilometer van Verviers. De benedenstad strekt zich langs de Weser uit en er is daar een belangrijke kabelfabriek gevestigd.

Van 1815 tot aan 1919 behoorde Eupen toe aan de Pruisen. In de achttiende eeuw maakte de stad een grote bloei door, met name dankzij de weefindustrie. Deze periode heeft veel kerken, kloosters en patriciërshuizen achtergelaten.

De Sint-Niklaaskerk in Eupen werd gebouwd in 1727 en heeft twee mooie baroktorens, met peervormige torens, die typerend zijn voor de Duitse bouwstijl. Ook het interieur en de voorgevel zijn in Duitse Barok stijl vervaardigd.
Voor de kerk ligt het driehoekige plein met enkele fraaie woningen er omheen. In een van deze huizen heeft het dagblad Grenz-Echo haar bedrijfsvoering. Dit gebouw is duidelijk herkenbaar aan de uitstalkasten met krantenknipsels.

In 1977 werd Kettenis bij Eupen gevoegd. In 2005 fuseerden twee pedagogische instituten en een verpleegstersschool tot de Autonome Hochschule in der deutschsprachigen Gemeinschaft, de enige openbare Duitstalige hogeschool in België. De hogeschool biedt bacheloropleidingen tot kleuteronderwijzer, onderwijzer en verpleegkundige.

Monumenten
Het stadhuis in classicistische stijl.
de kloosterkerk, (1771) gebouwd in barokstijl; de kerk en het stadhuis behoorde vroeger tot het voormalige klooster.

de Sint-Niklaaskerk (barokstijl)
Decanaatskerk, gebouwd tussen 1721 en 1726, volgens de plannen van de Akense stadsarchitect Mefferdatis. De voorgevel en de torens werden in 1897-98 gerenoveerd volgens de plannen van L. von Fisenne. Bezienswaardigheden van de kerk: het barokhoofdaltaar, de doopkapel met een barokaltaar, de predikstoel en de koorafsluiting.

de Sint-Lambertuskapel uit 1690.
de Lutherse kerk (1850; neogotiekstijl)
de Sint-Jozefkerk uit 1871 in de benedenstad in neogotische stijl gebouwd.
Op het marktplein het patriciërshuis uit 1752.

Musea
Chocoladefabriek Jacques
IKOB, Museum für Zeitgenössische Kunst Eupen
Eupener Stadtmuseum
Natuurcentrum Ternell

Kanton
De volgende gemeenten in het kanton Eupen vormen samen met Sankt-Vith, Amel, Büllingen, Bütgenbach en Burg-Reuland het Duitse taalgebied in België:

Eupen
Lontzen (met Walhorn)
Kelmis (met Hergenrath Neu-Moresnet)
Raeren (met Hauset, Lichtenbusch en Eynatten )

Natuur
Een deel van het grote bos Hertogenwoud valt in het zuidelijk en oostelijk deel van deze gemeente.

De Weserstuwdam
De Eupense stuwdam, ook Wasertalsperre genoemd, ligt op slechts enkele kilometers ten oosten van Eupen aan de uitlopers van het Hertogenwald. Vanop de stuwdam kan men een blik op het meer of (aan de andere kant) op het smalle Langesthal werpen, voordat men het nabijgelegen restaurant bezoekt. Van de uitkijktoren tussen restaurant en parkeerplaats hebt u natuurlijk een nog mooier uitzicht over het landschap. Bij de stuwdam heeft men veel wandelwegen uitgestippeld. Sommige gaan zelfs tot aan de Hoge Venen. Ook in de winter, bij sneeuw en ijs, is de Stuwdam zeker de moeite waard.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.