kunstbus
Dit artikel is 30-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Europa

Europa heeft meerdere betekenissen:
. Werelddeel Europa; een werelddeel op het noordelijk halfrond, ingeklemd tussen Azië en Afrika (Zie continent Europa)
. Europese Unie; een intergouvernementele en supranationale organisatie van Europese staten
. Zie ook het artikel Europa vanaf 1945.

. Film Europa (1991); een film van Lars von Trier met Jean-Marc Barr en Barbara Sukowa
. Film Europa (2003); een film van Carlo Awenti en Christophe Bruncher

Volgens één opvatting is het werelddeel Europa vernoemd naar een godin bij de oude Grieken, Europa, die naar Kreta werd ontvoerd. Later betekende Europa het vasteland van Griekenland, en in 500 v.Chr. werd de betekenis uitgebreid tot het land in het noorden.

Waarschijnlijker is dat de naam van het continent is afgeleid van het woord ereb, uit het Assyrisch, een Semitische taal. De betekenis van dat woord is "zonsondergang" of "westen".

Tegenwoordig duidt de naam "Europa" bij benadering het continent Europa aan, en staat daarnaast voor de diversiteit van culturen van de inwoners, de Europeanen. Samen met Noord-Amerika en Australië maken ze deel uit van de westerse beschaving. De meeste Europese talen behoren tot de Indo-Europese taalfamilie.

Europa (mythologie); een figuur uit de Griekse mythologie.
In de Griekse mythologie was Europa een mooi meisje waar Zeus een oogje op had. Zij was een dochter van het Fenicische koningspaar Agenor en Telephassa. Volgens de meest bekende versie van het verhaal was de jonge Europa op zekere dag samen met haar vriendinnetjes aan het spelen op het strand in de buurt van Sidon, waar Zeus werd getroffen door de charmes van het meisje. Om aan de achterdocht van zijn jaloerse echtgenote Hera te ontsnappen, maar ook om het meisje met zijn goddelijke verschijning niet af te schrikken, veranderde Zeus zichzelf in een witte stier. Toen het speelse meisje op de rug van het bijzonder aardige dier was geklommen, ging hij er plots met haar vandoor. Hij liep de golven in en zwom in één stuk door naar het eiland Kreta, zijn geboorteplaats. Daar aangekomen voerde hij volgens sommigen zijn geliefde naar de stad Gortys, waar hij zich in zijn ware gedaante aan het meisje vertoonde en met haar, in de schaduw van een plataan, de liefde bedreef. Zij baarde hem drie zonen, Minos, Rhadamanthys en Sarpedon.

Omdat Zeus naar de Olympus moest terugkeren, trouwde Europa met Asterion, de koning van Kreta, die haar drie zonen geadopteerd had en als een goede stiefvader de jongens mee opvoedde.

De reis die Zeus - in stierengedaante - met Europa maakte zou misschien een aetiologische verklaring kunnen zijn voor een cultureel en economisch gegeven: het is bekend dat verschillende eilanden in de oostelijke Middellandse Zee ooit als uitvalsbasis werden uitgekozen door migrerende bevolkingsgroepen uit het Midden-Oosten. Omdat ook het Griekse alfabet feitelijk teruggaat op het Fenicische, lijkt het ook niet zo vreemd dat de mythologie Europa voorstelt als de moeder van Minos, en dus ook van de Minoïsche cultuur, de oudste beschaving in het werelddeel Europa.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Europa_%28mythologie%29.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 752.