kunstbus
Dit artikel is 18-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Evere

Evere is een plaats en gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Tot 1954 behoorde de gemeente nog tot het Nederlandstalig gedeelte van de toenmalige provincie Brabant. De gemeente telt nu bijna 34.000 inwoners.

Er wordt dikwijls melding gemaakt van Evere als de plaats waar het NAVO-hoofdkwartier gevestigd is, maar dat klopt niet. Dat ligt namelijk in de stad Brussel, meer bepaald op het grondgebied van de in 1921 opgeheven en bij Brussel gevoegde gemeente Haren. Wel in Evere ligt het hoofdkwartier van het Belgisch leger, juist achter het NAVO-hoofdkwartier.

In de gemeente staat de Sint Vincentiuskerk (18de eeuw) met romaanse toren uit de 11de eeuw.

Evere grenst in het noorden aan Haren (Brussel-stad), in het zuiden aan Sint-Lambrechts-Woluwe, in het westen aan Schaarbeek en in oosten aan het Vlaamse Sint-Stevens-Woluwe, een deelgemeente van Zaventem.

De Tuinbouw
Vanaf het jaar 1922 is de kleine stadstuin, De Tuinbouw, volgens de plannen van Jean- Jules Eggericx aangelegd. Het bevindt zich in een onverstedelijkt deel van de woongemeenschap. De dubbelgepleisterde huizen zijn weg van het wegennet gebouwd en omgeven door een tuin. Men moet vandaag interesseerden vinden om de huizen van De Tuinbouw te ontdekken. Ze zijn opgenomen in een recente woonwijk achter bomen en struiken verborgen. Die dan zelf omgeven is door hoge appartementsgebouwen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Evere

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 715.