kunstbus
Dit artikel is 12-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

exhibitionisme

Het exhibitionisme

1 psychische stoornis gekenmerkt door het ontlenen van seksuele opwinding aan het vertonen van de geslachtsdelen aan onbekenden.
2 het te koop lopen met iets persoonlijks, oneervols of afstotends.


Exhibitionisme in ruime zin is het seksueel kunnen genieten van het tonen van het naakte lichaam en/of seksuele gedragingen; deze parafilie is het complement van voyeurisme. In engere zin is het een voorkeur voor tonen (bekeken worden) boven aanraken.

Exhibitionisme kan problematisch zijn als hier iemand mee geconfronteerd wordt die er niet van gediend is. Als er grote problemen ontstaan tussen een exhibitionist en de omgeving, kan er sprake zijn van een psychische aandoening.

Wie onverwacht met een exhibitionist geconfronteerd wordt, kan het beste doen alsof er niets bijzonders aan de hand is. Schrik niet, ga niet gillen, maar loop gewoon door. De exhibitionist beleeft dan weinig plezier aan zijn gedrag.

Het begrip exhibitionisme wordt ook in niet-seksuele zin gebruikt voor het graag veel over jezelf prijsgeven aan vreemden en/of graag veel aandacht krijgen, bijvoorbeeld d.m.v. je website of een televisieprogramma.

Een ander woord voor een mannelijke exhibitionist is 'potloodventer'.

Zie ook nudisme / naturisme


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Exhibitionisme

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.