kunstbus
Dit artikel is 02-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fannie Mae

Fannie Mae, een acroniem voor Federal National Mortgage Association (FNMA), is na Citigroup de grootste financiële instelling van de VS dat voornamelijk financiële diensten aan hypotheeknemers levert.

Fannie Mae is een grote speler op de markt van gesecuriseerde hypotheekleningen. Midden 2006 had het bedrijf voor zo'n 1,78 miljard Euro aan dit soort obligaties uitstaan. Een deel ervan wordt ook doorverkocht. Fannie Mae koopt hypotheekleningen op van banken en andere verstrekkers en bundelt ze in pakketten. Die pakketten worden dan op de kapitaalmarkt verkocht met een garantie van Fannie Mae. In ruil voor die garantie vraagt het bedrijf een percentage, en dat is één van de voornaamste inkomsten van de onderneming.

Historie
Fannie Mae werd in 1938 opgericht als overheidsbedrijf door de regering van Franklin Delano Roosevelt. Het maakte deel uit van zijn New Deal-plan dat de Amerikaanse economie nieuwe impulsen moest geven ten tijde van de Grote Depressie. Fannie Mae handelde in hypotheken en behield daarin 30 jaar lang een quasi monopolie. Het doel van de onderneming was om zoveel mogelijk Amerikanen huiseigenaar te maken.

Om de Amerikaanse begroting in evenwicht te brengen werd het bedrijf in 1968 geprivatiseerd. Vanaf dan stond Fannie Mae niet langer garant voor door de overheid verleende hypotheekleningen. Die verantwoordelijkheid ging naar het nieuw opgerichte Ginnie Mae. Het bedrijf bleef wel onder toezicht van het Amerikaans congres werken. Fannie Mae is genoteerd aan de New York Stock Exchange en maakt deel uit van de S&P 500-beursindex.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Fannie_Mae


Pageviews vandaag: 342.