kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

FC St. Pauli

FC St. Pauli is een sportclub uit Hamburg, die vooral bekend is als cultclub in het betaald voetbal. De aanhang van deze ploeg afficheert zich als links, grossiert in antifascisme en staat bekend om haar 'strikte' tolerantie en 'millitant' gemoedelijke sfeer. Symbool van deze rebelse houding is de piratenvlag met doodshoofd, de Totenkopf. De club is populair onder punks, bejaarden, minderheden, homosexuelen en rockbands als Turbonegro, The Sisters of Mercy en New Model Army.

De thuisbasis, het Millerntor-stadion, bevindt zich in het deel van de wijk St. Pauli dat van oudsher der Kiez wordt genoemd. St. Pauli dankt daaraan de bijnaam die Kiezkicker.

Geschiedenis van de voetbalafdeling: Non established since 1910
Sinds haar oprichting in 1910 is FC St. Pauli geadopteerd door een buurt: Sankt Pauli in Hamburg.

Officieel opgericht in Hamburg op 15 mei 1910, speelde de club nog als St. Pauli TV in de "Kreisliga Groß-Hamburg" (Alsterkreis) tot 1924, waarna een groep zich afsplitst als FC St. Pauli. De eerste bloei vindt plaats na de Tweede Wereldoorlog als in 1948 de legendarische "Wunderelf" tot in de halve finale van de nationale kampioenschappen raakt.

De club behaalt met vallen en opstaan - maar vooral vallen - een aardig resultaat. De cultstatus ontstaat pas in het midden van de jaren tachtig als de thuisbasis van St. Pauli, het Millerntor stadion, omarmd wordt door de lokale bevolking die zich schaart rond de Reeperbahn, het centrum van het nachtleven. De buurt in Hamburg staat bekend om haar raamprostitutie, gokpaleizen en nachtclubs.

De scene rond St. Pauli ontwikkelt zich verder als linkse activisten zich bij de fanbasis voegen. De wedstrijden in het stadion kenmerken zich door een uitgelaten feestelijke en tolerante sfeer. Het bestuur van FC St. Pauli is het eerste clubbestuur dat zich officieel distantieert van rechts-extremisme en uitingen van nationalisme. Juist op het moment als de hooligan zich begint te laten zien in het Europese supportersbestaan is het een statement dat agressie en chaos buiten de deur wil houden.

St. Pauli voetbalt bij vlagen beroerd en briljant, maar altijd sympathiek. De club wordt geroemd om de positivistische houding van spelers en supporters. De ploeg verdwijnt voor een paar jaar uit de Bundesliga maar keert terug in 1988.

Geldnood: Retteraktion
De meest recente verschijning in de hogere rangen van het voetbal was een enkele in het seizoen van 2001-2002. Het bracht de club bijna aan het faillissement, zodat de club geld moest verzamelen bij haar sympathisanten: De Retteraktion. De club liet t-shirts printen met het logo van St. Pauli, begeleid door de tekst 'Retter' (redder, helper). Meer dan 140.000 shirts werden verkocht in amper zes weken. Tot grote sch(r)ik van vriend en vijand werd zelfs een vriendschappelijke wedstrijd tegen Bayern München georganiseerd - een club die zich juist kenmerkt als een van de felste tegenstanders.
St. Pauli heeft 'fans' van over de hele wereld. Onder hen bevinden zich zowel muzikanten, kunstenaars, schrijvers, politici als hardcore voetballiefhebbers die menen dat het hart voetbal moet regeren, niet de portemonnee.

Trivia
- St. Pauli heeft de grootste aanhang van vrouwelijke fans. In 2002 werden advertenties van het mannenblad Maxim verwijderd vanwege de sexistische lading van de afbeeldingen.
- De totenkopf is het onofficiële symbool voor de club. De schedel met de twee beenderen refereren aan de piratenvlag, vanwege de rebelse en bijzondere status die de club heeft in de voetbalwereld.
- Bands als Turbonegro, Asian Dub Foundation, The Sisters of Mercy, New Model Army en KMDFM zijn grote sympathisanten van de club.
- St. Pauli wordt geroemd voor haar vriendschappen met andere clubs uit landen van over de hele wereld, waarvoor minstens zo luid gejuicht wordt bij een doelpunt (als er een vriendschappelijk duel wordt gespeeld, dan).
- De club was kampioen in het seizoen 1976 - 1977 in de 2. Bundesliga Nord.
- Op 28 en 30 juli 2006 was St. Pauli te gast in Nederland bij Baronie tijdens het Spanjaardsgattoernooi. Daaraan deden naast FC St Pauli ook Baronie, RBC Roosendaal en NAC Breda mee.
- Het Millerntor stadion is berucht vanwege haar charmant gammele tribunes en ouderwetse vormgeving. Er zijn ver gevorderde plannen het stadion om te toveren tot een gloednieuw stadion met 27 duizend plaatsen.
- You'll never Walk Alone is de anthem van St. Pauli
- Bij de opkomst van de spelers klinkt Hell's Bell's van AC/DC.
- Bij een doelpunt schalt Song 2 van Blur door de speakers.
- In het laatste seizoen dat Sankt Pauli Bundesliga speelde behaalde de club één van haar grootste succesen. Op 6 februari 2002 versloeg een reeds gedegradeerd Sankt Pauli wereldbekerwinnaar Bayern München. Deze wedstrijd leverde de club de naam 'Weltpokalsiegerbesieger'. Wat zoiets wil zeggen dat ze hebben gewonnen van de houder van de wereldbeker.
- Bekende Nederlanders die zich afficheren als St. Pauli fans zijn presentator / acteur Eric Corton en schrijver Thomas van Aalten. Zijn zijn meerdere malen gesignaleerd met kleding / merch van de voetbalploeg.
- Op 9 september 2006 speelde de ploeg een bekerduel tegen Bayern München en verloor na verlenging met 1-2. Het eerste doelpunt was echter voor St. Pauli, zodat Song 2 van Blur wel door het Millerntor stadion schalde.
- St. Pauli heeft vele fanclubs in Duitsland, maar ook enkele in het buitenland. In Nederland zijn dat de Braun-weisse Tulpen.

Rugby-afdeling
St. Pauli heeft ook een Rugbyafdeling. Het is de afdeling met de grootste successen. De mannen spelen in de tweede Bundesliga. De Damesafdeling won in 1995, 2000, 2001, 2003, 2005 en 2006 zelfs het Duitse Kampioenschap.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/FC_St._Pauli.


Pageviews vandaag: 27.