kunstbus
Dit artikel is 17-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

fetisjisme

De fetisj (m; meervoud: fetisjen) is een voorwerp dat (als een afgod) wordt vereerd. Het fetisjisme is in de ruimste zin het genot beleven aan voorwerpen of rituelen. Dit hoeft niet per definitie seksueel genot te zijn, echter hiermee is het vaak wel verbonden.

Fetisjisme is:
1 verering van fetisjen.
2 seksuele aanleg waarbij lustgevoelens alleen worden opgewekt door voorwerpen die met het seksuele niet of slechts indirect in verband staan.

Voorwerpen of kledingstukken waar de fetisjist zich op kan richten (dit zijn slechts voorbeelden, er zijn veel meer mogelijkheden): fluweel, gips, jarretelle, lycra, rubber, lak, lange nagels, latex, leer, luiers, nylons / panty's, plastic, schoenen, sneakers, uniformen, voeten, sokken, kietelfetisjisme, oorfetisjisme, navelfetisjisme, buikstompen (bellypunching)/buikfetish, Zijden shawl ...

Met deze fetisjobjecten kan geknuffeld, gestreeld, gevoeld, gelikt, geroken en in geval van kledingstukken gedragen worden. Opwinding, lekker gevoel. Dit zijn de uitingen die daaraan verbonden zijn. Ook seks met deze objecten behoort tot de uitingen.

Soms is enkel het aanwezig zijn van het object niet voldoende. Het is dan nodig dat iemand anders het fetisjobject ter hand neemt en gebruikt. Vaak is dit iemand van het andere geslacht. Voorbeelden hiervan zijn o.a.
. het opblazen van ballonnen (Ballon fetisj)
. mensen die roken (in het Engels: smoking fetish).
. seks hebben met je partner die zich erop kleedt, zoals latex of panty's
. jonge mannen die sportschoenen dragen (in het Engels: sneaker fetish)
. mensen die met hun schoenen of laarzen over iemand heen lopen ( trampling )

De fetisjist raakt opgewonden wanneer hij - in gedachten, via allerlei media, of in het echt - geconfronteerd wordt met dit beeld. Er bestaat dan ook veel pornografie specifiek gericht op de verschillende soorten fetisjismen.

Het komt geregeld voor dat fetisjisten er pas op latere leeftijd achter komen dat zij niet de enige zijn. Vaak wordt er een link gelegd met ervaringen die zijn opgedaan in de jeugd. Een voorbeeld hiervan is wanneer een jongen een dominante moeder heeft gehad en moeder droeg vaak hoog gehakte laarzen. Dit kan voor de betreffende jongen een reden zijn dat hij hier later een fetisj aan overhoudt. Dit is echter niet een "wet".

Het Internet heeft door middel van anonieme forums en discussiegroepen een grote bijdrage geleverd aan het zelfbewustzijn van fetisjisten, zeker in het geval van de meer zeldzame fetisjes.

Vaak is er een connectie met de verschijningsvormen van sadomasochisme.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Seksueel_fetisjisme

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.