kunstbus
Dit artikel is 07-08-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Flentrop

Flentrop Orgelbouw is een bedrijf dat orgels bouwt en restaureert, het is gevestigd in Zaandam, met in Zaandam het kantoor en de pijpenmakerij en de houtwerkplaats in Koog aan de Zaan.

Het bedrijf is opgericht in 1903 door Hendrik Wicher Flentrop. Deze leefde van 1866 tot 1950. Hendrik Flentrop was organist in de Westzijderkerk te Zaandam, en begon een piano- en orgelhandel. Hij was van mening dat oude orgels niet aan de smaak van hun tijd mochten worden aangepast, maar authentiek moesten klinken. Nadat ervaring was opgedaan met restauratie en uitbreiding van orgels, werd in 1915 het eerste nieuw gebouwde orgel afgeleverd. Sedert 1922 waren er contacten met Albert Schweitzer. Deze had uitgesproken meningen over de eisen die aan orgels moesten worden gesteld.

Dirk Andries Flentrop (1910-2003) was de zoon van Hendrik Flentrop. Hij nam in 1940 de leiding van het bedrijf op zich. Belangrijke orgels, zoals dat van Hans van Covelen in de Grote Kerk te Alkmaar, en de Schnitger orgels in de Grote Kerk te Zwolle en in de Laurenskerk te Alkmaar, werden gerestaureerd. Voor opdrachtgevers in de Verenigde Staten werden tal van orgels gebouwd. Twee orgels te Mexico-stad werden gerestaureerd.

J. A. Steketee, geboren in 1936, leidde het bedrijf van 1976 tot 1998. Onder zijn bewind werd het orgel van Johannes Duyschot in de Westzijderkerk te Zaandam gerestaureerd. Er werden verder ook vele opdrachten uitgevoerd in het verre buitenland: Taipei, Riga, Tokio, Dunblane (Schotland), Kazan en Jerevan. Voorts werd het orgel van de Holy Name Cathedral te Chicago gebouwd (tevens het grootste orgel uit het oeuvre van Flentrop, 4 manualen en pedaal, 71 registers) en in Nederland werden orgels gerestaureerd van de Westerkerk en het Concertgebouw te Amsterdam, en de Sint-Janskathedraal te 's-Hertogenbosch.

Vanaf 1998 nam Cees van Oostenbrugge de leiding van het bedrijf op zich. Opnieuw werd een restauratie uitgevoerd van het orgel van Hans van Covelen, wat het oudste bespeelbare orgel van Nederland is. Het stamt uit 1511.

Op 10 december 2008 overleed Cees van Oostenbrugge heel plotseling op 61-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Vanaf die tijd is Frits Elshout (sinds 1998 adjunct-directeur bij Flentrop Orgelbouw) algemeen directeur bij dit bedrijf.

Alle leidinggevenden zijn of waren tevens organist in diverse kerken.

Websites
. GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Flentrop


Pageviews vandaag: 520.