kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

fles

Fles

Een fles is een langwerpig, meestal rond vat van glas, kunststof, aardewerk of metaal, waarin over het algemeen vloeistoffen worden bewaard. Het belangrijkste verschil met andere vloeistof bevattende vaten is de voor de fles typische hals, die smaller is dan het vat zelf. De hals wordt vaak afgesloten met een kurk, een (schroef)dop, een stop of een kroonkurk.

Een fles wordt meestal van doorzichtig materiaal gemaakt, zoals glas (mandfles) of plastic (PET-fles). Een stenen (ondoorzichtige) fles wordt meestal een kruik genoemd. Het onderste gedeelte van de fles wordt buik genoemd, het bovenste gedeelte hals. De holle bodem, die maakt dat een glazen fles stevig staat op een onregelmatig oppervlak, wordt ziel genoemd.

Er zijn verschillende soorten flessen, de meest bekende zijn de flessen die speciaal zijn aangepast op de inhoud zoals de melkfles, de gasfles en de wijnfles. Flessen kunnen daarnaast op de manier van afsluiten worden onderverdeeld, zoals de weckfles (eigenlijk een pot), de beugelfles en de kogelfles. Ook kunnen flessen naar functie worden ingedeeld, zoals de thermosfles, de veldfles en de heupfles.

Flesvormig
Vanwege de typische vorm is de fles een wereldwijd gebruikt symbool. Binnen de wetenschap worden vormen die doen denken aan een fles met flesvormig aangeduid. Een voorbeeld is de fles van Klein, een niet-oriƫnteerbaar geometrisch oppervlak. Ook in de biologie wordt de flesvorm gebruikt om de typische vorm van de meest uiteenlopende kenmerken te beschrijven.

Keldertje (Fr. cantine)
Kistje met vakken ontstaan in de 18de eeuw waarin wijn- of likeurflessen werden bewaard, vooral voor gebruik op reis. Na ca. 1770 verschijnt het keldertje ook als meubeltje voorzien van pootjes voor huiselijk gebruik.

Een pijpje is een in Nederland algemeen gehanteerde term voor het gestandaardiseerde bruine glazen bierflesje met 30 cl inhoud. De officiƫle naam is de DNB: "de Nederlandse bierfles". De inhoud van 30 cl is afwijkend van alle internationale flesmaten. De meeste bieren van de grote Nederlandse bierproducenten worden sinds 1986 in dit type fles afgevuld. In Nederland zit er op dit type een statiegeld van 10 eurocent. Grolsch is in maart 2007 als eerste brouwerij afgestapt van het pijpje en heeft een eigen (groene) fles ontwikkeld van 33 cl.

Een flessenlikker (ook wel flessenschraper genoemd) is een langwerpig voorwerp waarmee de restanten van bepaalde dikkere vloeistoffen als bijvoorbeeld yoghurt uit een fles kunnen worden gehaald. De platte kant dient om de laatste resten uit een kartonnen pak te halen. De flessenlikker is oorspronkelijk afkomstig uit Noorwegen, maar werd alleen in Nederland een groot succes.

Flessenpost
Flessenpost is een vorm van communiceren waarbij een brief(je) in een fles naar een onbekende afzender wordt opgestuurd via het water. De fles wordt meestal in zee gegooid, maar flessenpost kan ook middels een rivier.
Flessenpost is bekend geworden doordat zeelieden, soms als grap, maar ook soms als uiterste noodkreet of -oproep, een fles met daarin een mededeling overboord gooiden, in de hoop dat de fles ergens heel zou aanspoelen en een lezer zou bereiken. Vaak bevatte de fles een laatste mededeling of wens voor de familie van in nood verkerende opvarenden.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Fles

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 33.