kunstbus
Dit artikel is 13-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Florence

Florence (Frans; gebruikelijk in Nederland) of Firenze (Italiaans; gebruikelijk in Vlaanderen), in het Nederlands vroeger ook Florentië, is een stad in Italië, de hoofdstad van de regio Toscane, en de provincie Florence. De stad telt circa 356.000 inwoners en ligt aan de rivier de Arno. Het is de bakermat van de renaissance en daarmee een van de bekendste cultuursteden van Europa.

Florence werd in het jaar 59 gesticht door afgezwaaide Romeinse soldaten onder de naam 'Florentia' (Latijn voor 'bloei' of misschien 'bloeiend').
Florence werd eeuwenlang bestuurd door het bankiersgeslacht Medici, waarvan de meesten een grote belangstelling hadden voor schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en literatuur. De Medici regeerden vanaf de 15e eeuw tot 1737. Tot 1799 werd de stad bestuurd door de Habsburgers, waarna het bestuur werd overgenomen door de Fransen tot 1814. In 1814 kwamen de Habsburgers terug. Zij werden echter verdreven in 1859. Vanaf dat moment hoorde Florence bij het Italiaanse koninkrijk.
In 2006 vond in Florence het Universeel Esperantocongres plaats.

Florence en de Renaissance
Florence is de meest uitgesproken renaissancestad van Italië. Nergens anders in Italië bevinden zich zoveel gebouwen en kunstwerken uit deze periode.
Het belang van Florence als handelsstad blijkt onder meer uit het feit dat de plaatselijke munt, de fiorino d'oro of Gouden Florijn, zijn naam leende aan veel andere munten, zoals de Hongaarse forint en de Nederlandse gulden, die aanvankelijk ook Gulden ( =Gouden) Florijn heette.

Bezienswaardigheden
Vooral de grootse koepel van de Santa Maria del Fiore, die in de volksmond Duomo (dom) wordt genoemd, en die is ontworpen door Brunelleschi, heeft de stad internationale faam gegeven. Ernaast staat de losse campanile (klokkentoren) en het baptisterium met beroemde bronzen deuren.
Ook de wereldberoemde Ponte Vecchio (oude brug), die is gebouwd in 1345, en de Corridoio Vasariano, die ontworpen is in 1565, trekken veel toeristen. Wat de Ponte Vecchio uniek maakt is de gang die boven de winkeltjes loopt. In vroeger tijden liepen leden van de machtige Medici-familie hier doorheen zodat zij zich niet onder het gewone volk hoefden te begeven.

Andere beroemde gebouwen zijn:
- de Loggia dei Lanzi
- het Palazzo San Lorenzo
- de kerk Santa Croce
- het Palazzo Pitti
- Orsanmichele
- San Miniato al MonteDe Basilica di Santa Maria Novella is een basiliek aan de Piazza Santa Maria Novella in Florence in Italië. De voorgevel is gebouwd door Leon Battista Alberti in 1470.
In de kerk bevindt zich de fresco 'Heilige Drieëenheid' van Masaccio.
In 1487 kreeg Filippino Lippi van Filippo Strozzi de opdracht om de familiekapel in de Santa Maria Novella te decoreren. Het onderwerp was het leven van Johannes de Evangelist en de heilige Filips. Lippi was met dit werk erg lang bezig en voltooide dit pas in 1503 na de dood van de opdrachtgever. Het uiteindelijke werk gaf zeer treffend het politieke en religieuze klimaat aan het einde van de 15de eeuw in Florence weer.

Musea
- Uffizi, (net als het Palazzo Vecchio gelegen aan het Piazza della Signoria), één van de beroemdste kunstmusea van de wereld met zeer veel werken van Italiaanse primitieven en renaissanceschilders
- Galleria dell'Accademia, met onder andere een aantal beroemde beeldhouwwerken waaronder Michelangelo's 'David'
- Palazzo Pitti met onder andere de collectie van de Medici-familie, liggend aan de Boboli-tuinen
- Bargello, zich concentrerend op beeldhouwwerk.
- Galleria d'Arte Moderna
- Giardino dei Semplici, botanische tuin


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Florence_(stad).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 749.