kunstbus
Dit artikel is 27-08-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

fort

Fort kan verwijzen naar:
. Verenigde Staten
. Fort (Bombay), een wijk van de Indiase stad Bombay
. Fort (De Wolden), een dorp bij Zuidwolde in de Nederlandse provincie Drenthe
. Feministische Oefengroepen Radikale Therapie, een hulpverleningsmethode ontstaan in de jaren zeventig van de twintigste eeuw.

. Fort is de naam van verschillende Franse gemeenten. Er zijn in Frankrijk ruim 36.000 gemeenten. Ongeveer een tiende daarvan heeft een naam die twee of meer keren voorkomt, meestal in verschillende departementen. Zo ook bij Fort.
In samenstellingen: Fort-Louis, Bas-Rhin; Fort-Mahon-Plage, Somme; Fort-Mardijk (Fort-Mardyck), Noorderdepartement; Fort-Moville, Eure; Fort-de-France, Martinique (overzeese departement); Fort-du-Plasne, Jura; Saint-Vincent-les-Forts, Alpes-de-Haute-Provence; Viols-le-Fort, Hérault; Dracy-le-Fort, Saône-et-Loire

object. Forten kunnen ook in een kring rondom een stad worden aangelegd, zoals bij de Stelling van Amsterdam en de Stelling van Antwerpen. Men spreekt in dat geval van een fortengordel.

Het woord fort komt van het Latijnse woord fortis (sterk). Het woord is verwant aan het Nederlandse fortificatie.

Er zijn verschillende soorten fortificaties zoals vestingen, stellingen en schansen.

Bekende forten en schansen in Nederland
. Stelling van Amsterdam (bevat 42 forten)
. Bourtange
. Nieuweschans
. Fort Pannerden
. Fort bij Rijnauwen (onderdeel NHW)
. Fort bij Vechten (onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW))
. Zwartendijksterschans

Bekende forten in België
. Stelling van Antwerpen
. Forten rond Luik

Verenigde Staten gelegen in de Amerikaanse staat Kentucky. Fort Knox ligt ten noorden van Elizabethtown, en ten zuiden van Louisville. De legerpost beslaat meer dan 441 km² en het heeft een bevolking van ca. 32.000 man. De United States Bullion Depository (de goudopslag waar het fort het meest bekend om is) en het General George Patton Museum bevinden zich ook in het fort.

Geschiedenis van Fort Knox
In 1861, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werden er voor het eerst versterkingen gebouwd op de locatie van Fort Knox onder de naam Fort Duffield. Na de oorlog werd de locatie gedeactiveerd en het duurde tot januari 1918 tot er weer militaire activiteiten plaatsvonden. Toen werd de basis gelegd voor het fort zoals we het nu kennen. Het nieuwe fort werd vernoemd naar Henry Knox. In juli 1919 werd het kamp (het was toen nog niet echt een fort te noemen) uitgebreid door het aankopen van 40 km² land. In juli 1919 begon de constructie van het eigenlijke fort.
In 1931 werd een kleine eenheid gemechaniseerde cavalerie gestationeerd in het fort. In januari arriveerden het 1e en 13de cavalerieregiment en werd de zevende gemechaniseerde cavaleriebrigade gevormd. Het succes van de Duitse gemechaniseerde eenheden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat het 1ste cavalarieregiment werd omgevormd tot de 1ste Pantserdivisie en leidde tot de omvorming van Fort Knox tot het opleidingscentrum van de Amerikaanse gepantserde eenheden. Om deze nieuwe rol te kunnen uitoefenen werd het terrein uitgebreid. In 1943 waren er al 3.820 gebouwen binnen het over 432 km² verspreide basisterrein.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Fort

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.