kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frascati

[FRASCATI]

Website: Frascati en de Brakke Grond en stimuleert de diversiteit in de podiumkunsten.

[FRASCATI] presenteert ruim 600 voorstellingen per jaar van gemiddeld 175 verschillende producties in Frascati en de Brakke Grond. De programmering bestaat uit kleinschalig, vernieuwend aanbod uit Nederland en Vlaanderen (het laatste in co-programmering met het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond). Verbindend kenmerk is het engagement van de makers, die midden in het maatschappelijk discours staan en (veelal zelf) vanaf het toneel een directe relatie of confrontatie zoeken met hun publiek.

[FRASCATI] is naast presentatieplaats ook een productiehuis. Jaarlijks (co-)produceert het Productiehuis [FRASCATI] vijf voorstellingen/onderzoeken en twee festivals. (link naar productiehuispagina)

Historie
De theaters Frascati en De Brakke Grond zijn gevestigd in een van de oudste straten van Amsterdam: de Nes. In de 14de en 15de eeuw waren er veel kloosters gevestigd; in 1578, toen Amsterdam de zijde van Oranje en de Reformatie had gekozen, kregen de gebouwen andere bestemmingen: de Nes ontwikkelde zich in de 17de en 18de eeuw tot een centrum van winkels, bedrijven en cafés. In de 19de eeuw ontstond er uitgaanscultuur met café-chantants, Franse vaudeville, Engelse variété en Hollandse acteurs en komieken, feest- en danszalen en restaurants.

Frascati
Omstreeks 1810 opende een Italiaans koffiehuis op Nes 59: Frascati. In 1824 werd er een grote feestzaal bijgebouwd, waar grote feesten voor zo'n 1500 bezoekers werden gegeven.
Omstreeks 1900 raakte de Nes in verval en werd het door het betere publiek gemeden. Waar eens vermaaksleven bloeide, kwamen tabakskantoren en veilingen, 's avonds maakte de straat een uitgestorven indruk.

Pas in de jaren zestig kwam het theater terug in Frascati. In 1980 trok Theatergroep Baal in het verbouwde Frascati, in 1988 begon de exploitatie door de Theaterunie (voorloper van de [NES]theaters)

De Brakke Grond
In 1624 stond op dezelfde plek al een herberg annex verkooplokaal met de naam: Brakke Grond. Ook werd het gebouw vanaf de Gouden Eeuw gebruikt als veiling voor overzeese producten van de Oost Indische Compagnie.

Toneelgezelschap Studio
Halverwege de 20ste eeuw kwam er theater in het gebouw: in 1962 werd het gebouw in gebruik genomen door regisseur Kees van Iersel en zijn Toneelgezelschap Studio. In 1981 werd de Brakke Grond onderdeel van het Belgisch Cultureel Centrum, later Vlaams Cultuurhuis.

Theaterunie
Uit Studio ontwikkelde zich de Theaterunie die voorstellingen produceerde en andere gezelschappen en regisseurs programmeerde in de theaters De Brakke Grond en Frascati. In 1993 ging de Theaterunie over in de Stichting [NES]theaters die in beide theaters programmeert.

Met ingang van seizoen 2004-2005 is haar naam veranderd in [FRASCATI].

De Nes - Theaters in de straat
Naast Frascati en de Brakke Grond bevindt zich in de Nes ook Theater De Engelenbak (Nes 71). De Engelenbak is hét professionele podium voor amateur-theater.
In De Engelenbak staat de ontmoeting tussen professionele en amateur theatermakers centraal, waarbij de kwaliteit van de voorstelling doorslaggevend is. (50). Het theater is de thuisbasis van de Theatercompagnie. In het theater is een gevarieerd aanbod te vinden van teksttoneel, dans en muziektheater.

In de directe omgeving van de Nes bevinden zich het Muziektheater (Amstel 3), dat wordt bespeeld door Het Nationale Ballet en De Nederlandse Opera, De Kleine Komedie (Amstel 56-58), het podium voor cabaret en kleinkunst, en Perdu (Kloveniersburgwal 86), podium voor poëzie en literatuur.

Websites: www.indenes.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.