kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Freek de Jonge

Nederlandse Cabaratier

Freek de Jonge is geboren in het dorp Westernieland in de provincie Groningen en de zoon van een hervormd predikant. Als 11-jarig kind staat De Jonge voor het eerst op een podium.
Na het afronden van de HBS, gaat hij Culturele Antropologie studeren in Amsterdam. Tijdens zijn studententijd ontmoet hij Bram Vermeulen en Johan Gertenbach. Dit leidt tot de oprichting van Neerlands Hoop.
In 1979 gaat Neerlands Hoop uit elkaar, en begint Freek de Jonge aan een solocarrière. De Jonge brengt enkele succesvolle programma's op het toneel, waaronder ook enkele Oudejaarsconferences.
Naast zijn werk als cabaretier, onderneemt Freek de Jonge enkele andere activiteiten. Zo schrijft hij enkele romans Zaansch Veem (1987), Neerlands Bloed (1991) en Opa's Wijsvinger (1993)), presenteert hij televisieprogramma's en maakt hij twee films (De Illusionist (1983) en De Komediant (1986)).

Freek de Jonge & Stips - Leven na de dood (1997)

In 1997 schrijft Freek de Jonge dagelijks een korte column op de voorpagina van het Parool. Dit doet hij tot oktober 2000.
In 1999 begint De Jonge met een nieuw cabaretexperiment. Onder de naam De Grens maakt hij in een jaar tijd tien verschillende shows, waarin alle vormen van cabaret aan bod komen.
De Jonge is getrouwd met Hella Asser, dochter van Eli Asser, die hem helpt bij zijn shows.

Impresariaat: Mojo Theater (www.mojotheater.nl)

Bron:variatee.vara.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.