kunstbus
Dit artikel is 18-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Galatea

. Galatea (mythologie), een figuur in de Griekse mythologie
. Galatea (maan), een maan van Neptunus
. Galatea (tweekleppige), een genus van de Donacidae. De zaagjes of Donacidae is een familie tweekleppige schelpsoorten.
. La Galatea, het eerste grote werk van Miguel de Cervantes Saavedra, geschreven in 1585, enkele jaren na zijn terugkeer uit gevangenschap bij piraten. Het werk (een romantisch relaas) was volledig volgens de literaire regeltjes geschreven en had geen groot succes.

Galatea was in de Griekse mythologie oorspronkelijk een standbeeld van Pygmalion, een ervaren beeldhouwer en de prins uit Cyprus. Pygmalion wilde trouwen maar geen enkele vrouw was mooi genoeg, dus maakte hij een standbeeld van een prachtige vrouw. Hij wenste dat het standbeeld leefde en bracht elke dag een offer aan Aphrodite, de godin van de liefde. Dagen gingen voorbij en uiteindelijk verhoorde Aphrodite zijn gebeden: Galatea werd levend en ze trouwden en samen regeerden ze over Cyprus.

Galatea is een natuurlijke maan van Neptunus. De maan is in 1989 ontdekt door S. Synnott m.b.v. foto's gemaakt door Voyager 2. Galatea is genoemd naar de Nereïde uit de Griekse mythologie die werd bemind door Polyphemus.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Galathea

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.