kunstbus
Dit artikel is 14-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

genie

1 buitengewone begaafdheid => genialiteit
2 iem. die buitengewoon begaafd is

Geniaal (bn.) == uitzonderlijk begaafd => briljant

Een genie is een mens met een bijzondere begaafdheid die ver uitsteekt boven de gemiddelde of normale. Over het algemeen is deze begaafdheid op meer dan één gebied aanwezig. Een exacte grens aangeven tussen normaal, begaafd, hoogbegaafd en geniaal is natuurlijk altijd een kwestie van persoonlijk oordeel. Er wordt echter vaak aangehouden dat een genie een IQ heeft van minstens 140. Er zijn genieën op verlerlei gebieden en mensen die een extreme enkelvoudige hoogbegaafdheid vertonen.

Een andere interessante definitie is: "Een genie is iemand die twéé grote ideeën heeft gehad." (dus meer dan 1).

Er zijn mensen die op een bepaald gebied een extreme hoge begaafdheid tonen maar op de meeste andere gebieden subnormaal functioneren; deze worden vaak idiot savant genoemd. Een (verzonnen) voorbeeld is de hoofdpersoon van de film Rain Man, vertolkt door Dustin Hoffman.

Voorbeelden
Wolfgang Amadeus Mozart was een muzikaal genie; Albert Einstein op het gebied van de natuurkunde. Oscar Wilde zou men als een sociaal genie kunnen beschouwen. William Shakespeare was een literair genie. Johann Sebastian Bach, Alan Turing, Leonardo da Vinci zijn andere voorbeelden.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Genie_%28persoon%29

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 210.