kunstbus
Dit artikel is 16-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

GenuaGenua (Italiaans: Genova, Ligurisch: Zena, Engels: Genoa) is een stad in Noordwest-Italië, ten zuidwesten van Milaan en ten oosten van Savona, aan de Ligurische Zee. Het is de hoofdstad van de provincie Genua en de regio Ligurië.

De naam van de stad is waarschijnlijk Ligurisch, en betekent "knie" (van Proto-Indo-Europees *genu 'knie'), ofwel "hoek", vanwege de geografische positie van de stad. De naam is verwant aan Genève.

Genua telt circa 700.000 inwoners en is is de zesde stad van Italië wat betreft grootte, de grootste havenstad van Italië en na Marseille de tweede haven aan de Middellandse Zee.

In 2004 was Genua samen met Rijsel de culturele hoofdstad van Europa.

De stad strekt zich over meer dan 20 kilometer uit langs de Middellandse Zee. Het belangrijkste deel van de stad ligt tussen de mondingen van de rivieren Polcevera en Bisagno. Het symbool van de stad is de 117 meter hoge vuurtoren Lanterna die aan de haven staat. Het middeleeuwse centrum van de stad is goed bewaard gebleven. Rondom de stad liggen op de heuveltoppen vele kastelen van waaruit men vroeger de stad bewaakte.

De provincie Genua is gelegen in de Noord-Italiaanse regio Ligurië. Ze grenst in het noorden aan de Piemontese provincie Alessandria en de in Emilia-Romagna liggende provincies Piacenza en Parma, in het oosten ligt de provincie La Spezia en ten westen van Genua ligt de provincie Savona.
De kust van de provincie behoort tot de mooiste van Italië. De meeste plaatsen aan zee zijn opgeschilderd in de zo karakteristieke warme tinten van Ligurië. Het bekendst is Portofino waar de grootste jachten van de wereld aan komen meren. Twee andere plaatsen die bijzonder mooi liggen zijn Camogli aan de andere zijde van het schiereiland van Portofino en Sestri Levante dat zich op een smal schiereiland in zee uitstrekt. Het bergachtige binnenland is zeer dun bevolkt. Het Val Trebbia met de plaats Torriglia maakt deel uit van de zogenaamde: Quattro Province. De geïsoleerde bergstreek die verspreid is over de provincies Piacenza, Alessandria, Pavia en Genua heeft een heel eigen cultuur. Het gebied heeft eigen feestdagen maar staat vooral bekend om de bijzondere dans en muziek.


Geschiedenis
Genua was reeds ten tijde van het Romeinse Rijk een belangrijke vlootbasis. Na de val van het Romeinse Rijk kreeg de stad talloze overheersers (o.a. Oostgoten, Byzantijnen en vanaf 774 het Frankische Rijk), totdat de kooplieden en burgerij in de elfde eeuw van Genua een stadsrepubliek wisten te maken.

Nadat de stad in de 10e eeuw terug was opgebouwd, nadat het was verwoest door de Saracenen, keerden de inwoners zich meer richting zee. En ze richtte zich meer op de handel. Eerst was de stad onderdeel van het Heilige Roomse Rijk maar wist door de macht van haar grote vloot steeds meer autonomie af te dwingen. Door samen te werken met Pisa wisten beide staten het westelijk Middellandse-Zeegebied te heroveren op de Arabieren. En dit zorgde voor de Genuese heerschappij op Corsica en Sardinië. In de 11e eeuw werd Compagna Communis ("Gemeenschappelijke Compagnie") ingesteld wat een handelsbondgenootschap was van alle edelen van de in de nabijheid gelegen valleien. Daardoor was de republiek nu officieel een feit. De nieuwe republiek deed mee aan de Eerste Kruistocht, wat goed was voor de Genuese gemeenschap.

Als een van de Repubbliche Marinare (de andere waren Venetië, Pisa en Amalfi) bereikte Genua grote macht en rijkdom: het bezat Ligurië, het zuiden van Piëmont en talrijke gebieden overzee, waaronder Corsica, Elba en delen van Sardinië en kolonies in de Levant, aan de Zwarte Zee, op Cyprus en in Noord-Afrika.
Het staatshoofd van de staat werd de doge genoemd.

Genua had grote concurrentie van andere stadsstaten. Eerst was vooral Pisa een belangrijke concurrent. Deze werd verslagen bij de zeeslag van Meloria in 1284, wat resulteerde in de ondergang van die stad. Door het Verdrag van Nymphaeum kreeg Genua de toegang om handel te drijven in de Zwarte Zee ten koste van Venetië. Hierdoor was Genua aan het toppunt van haar macht.

Tussen 1257 en 1381 vocht Genua talrijke oorlogen uit met de concurrerende zeemogendheid Venetië. Bij het eiland Korčula werd in 1298 de Venetiaanse vloot verslagen waardoor de heerschappij op zee zeventig jaar volledig in handen van Genua lag. Uit deze tijd dateren ook de colleges, die in 1471 leidden tot de oprichting van de Università degli Studi di Genova oftewel Universiteit van Genua.

De opkomst van het Turkse Rijk in de vijftiende eeuw betekende het verlies van de oostelijke gebieden. Het door interne twisten geplaagde Genua kwam vervolgens afwisselend in handen van Frankrijk en Milaan.

In de 15e eeuw ging het slecht met de stad, het werd geteisterd door de Pest en grote mogendheden bezetten de stad. In 1528 volgde een opleving van een eeuw na bevrijding door Andrea Doria. In de zeventiende, en vooral de achttiende eeuw, ging het minder en minder met de stad. Zo was er van de overzeese handelposten en bezittingen alleen nog het eiland Corsica over. De bevolking kwam echter in opstand in 1730 wat resulteerde tot de oprichting van het koninkrijk Corsica met als koning Theodor von Neuhoff. Hij werd na acht maanden alweer verjaagd maar Genua wist ondanks steun uit Frankrijk en Oostenrijk alleen de controle te krijgen over Bastia, San Fiurenzu, Calvi en Bonifacio door opstandige groepen met Ghjacintu Paoli als leider. Daarom verkocht Genua het eiland aan Frankrijk in mei 1768.

In 1797 werd de republiek omgevormd tot de Ligurische Republiek als poging de onafhankelijkheid te behouden. Het werd echter een vazalstaat van Frankrijk onder leiding van Napoleon, die ook het staatshoofd mocht benoemen en een nieuwe grondwet invoerde.

In 1804 werd de Republiek Genua hersteld en geannexeerd door Frankrijk, maar het Congres van Wenen verenigde Genua in 1815 met het Koninkrijk Sardinië, dat in 1860 opging in het moderne Italië.
In 1922 werd in Genua de Conferentie van Genua gehouden.

Bezienswaardigheden
. Kathedraal di San Lorenzo uit (1118)
. Palazzo Reale (Koninklijk Paleis) (1643)
. Palazzo San Giorgio (1260)
. Aquarium
. Piazza Banchi en Piazza San Matteo

. Piazza de Ferrari. La Lanterna (vuurtoren) (1543) is de benaming voor de vuurtoren van de Italiaanse stad Genua.
La Lanterna (De Lantaarn) dateert in de huidige vorm uit 1543 en is 77 meter hoog. De toren bestaat uit twee blokvormige delen van 36 en 34 meter met daarop een lichtkoepel van 7 meter. De vuurtoren staat zelf weer op een heuvel van 40 meter, waardoor de top van La Lanterna zich op 117 meter boven zeeniveau bevindt. Het licht van de vuurtoren is onder goede condities op een afstand van 33 zeemijl (ruim 60 km) te zien. La Lanterna is een toeristische attractie en is in Genua een markant oriëntatiepunt. Het is ter wereld de oudste nog werkende vuurtoren, een van de vijf hoogste en de grootste die is opgetrokken uit baksteen.

De beroemdste Genuees was zonder twijfel de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Genua_%28stad%29.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 17.