kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gilles Deleuze

Gilles Deleuze (1925-1995)

Franse filosoof,

Hoofdwerk: Différence et répétition uit 1968.

Ieder mens heeft volgens Deleuze een individuele kijk op de werkelijkheid, die ook nog eens verschilt per moment waarop hij nadenkt over die werkelijkheid. Sterker nog, herhaling van inzichten brengt verandering van die inzichten tot stand. Met deze gedachte kunnen we Gilles Deleuze, met Jacques Derrida, Michel Foucault, Jean-Francois Lyotard en Luce Irigaray, scharen onder de belangrijke hedendaagse Franse differentie-denkers.

Differentiefilosofie gaat ervan uit dat het denken de werkelijkheid onvermijdelijk vervalst, wanneer het daarop begrippen toepast. Het individuele en eenmalige sluipt altijd onder dergelijke algemene termen weg. In jargon: in elke identiteit huist altijd een verborgen verschil (differentie) en de filosofie heeft tot taak deze te bevrijden.

enkele noten:
Volgens de Franse filosoof Gilles Deleuze is het ontbreken van geloof in de wereld het belangrijkste hedendaagse probleem en is het de kracht van de moderne film om ons dit geloof terug te geven.

Gilles Deleuze is inspiratiebron voor een aantal hedendaagse kunstenaars, waaronder de Belgische kunstenaar Herman Asselberghs, de Amerikaanse architect Greg Lynn, de Franse ontwerper Bernard Cache en DJ Spooky uit de VS.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.