kunstbus
Dit artikel is 26-09-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gobertangesteen

Gobertange (in het Nederlands meestal Gobertingen genoemd) is de naam van een beek en van een gehucht van het dorp Malen in de gemeente Geldenaken (Waals-Brabant). De naam is vooral bekend vanwege de kalkhoudende zandsteen die in de streek reeds vele eeuwen ontgonnen wordt. Sedert de vijftiende eeuw werden talrijke gebouwen in Tienen, Diest en Waver in witsteen van Gobertange opgetrokken. Bekende voorbeelden zijn de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, het stadhuis en de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel, de Lakenhalle van Ieper en de Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw. Ook de ornamenten van de Waag in Amsterdam zijn van deze steen gemaakt. Malen telde in de negentiende eeuw een vijftigtal bedrijven die actief waren met het voortbrengen van deze natuursteen.

Op dit ogenblik is nog maar één bedrijf actief. De steen wordt nog ontgonnen voor de restauratie van oude gebouwen. Gebouwen in Gobertangesteen moeten met dezelfde steen gerestaureerd worden, zoniet wordt het gebouw een lappendeken: de kleur evolueert naar grijs, in tegenstelling tot de meeste andere soorten in de handel zijnde witsteen, die naar wit of bruin evolueren. In de steen zitten soms fossiele schelpen. De steen komt niet uit een rotsformatie, maar wordt als losse stenen uit de grond gehaald. Daarom zijn grote stenen zeldzaam. Bijgevolg geldt ook: hoe groter de steen, hoe duurder.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Gobertange

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 69.