kunstbus
Dit artikel is 05-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Godwin

. Edward William Godwin is een Engels architect en ontwerper in de Anglo-Japanse interieurstijl (The Aesthetic Movement), geboren 26 mei 1833 in Bristol, overleden 6 oktober 1886.

George Stanley Godwin (Londen, 1889 - 1974) was een Engels-Canadese schrijver van fictie en non-fictie boeken.
George Godwin werd geboren in een familie als één van acht kinderen. Zijn vader overleed toen hij vier was. Godwin werd opgeleid op kostscholen in Sussex, Kent en Dresden (Duitsland). Hij werkte kort voor een bank in Engeland, voordat hij naar British Columbia (Canada) emigreerde. Een paar van zijn broers waren hem daarin al voorgegaan. In 1916 keerde Godwin terug naar Engeland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht hij voor het Canadese leger in Frankrijk, maar liep daarbij tuberculose op. Vervolgens werd Godwin naar een sanatorium nabij Arrow Lakes gestuurd om te herstellen, waarna hij terug naar Engeland ging. In 1920 werd Godwin beëdigd als advocaat.

William Godwin (Wisbech in Cambridgeshire, 3 maart 1756 - Londen, 7 april 1836) was een Engels journalist, econoom, romanschrijver en politiek filosoof. Hij werd vooral bekend als een van de eerste pleitbezorgers van het filosofisch anarchisme. Hij was getrouwd met de feministe Mary Wollstonecraft, en hun dochter Mary Wollstonecraft Godwin, beter gekend als Mary Shelley, schreef het wereldberoemde boek Frankenstein.
Als zoon van een dissidente dominee werd Godwin, na een goede opleiding te hebben genoten, in 1778 zelf predikant in de buurt van Londen. Nadat hij zijn geloof was kwijtgeraakt kwam hij in 1783 naar Londen waar hij als schrijver probeerde de kost te verdienen. Na enkele onopgemerkte werken, werd hij plotseling beroemd met twee boeken: een sociaal-politieke verhandeling en een roman. Enquiry concerning Political Justice, and its Influence on General Virtue and Happiness (Onderzoek naar de politieke rechtvaardigheid en haar invloed op de Deugd en het geluk in het algemeen) verscheen in 1793. In dit werk inspireerde hij zich op de filosofie van de Verlichting en de geest van de Franse Revolutie. Godwin wil de maatschappij hervormen op basis van rationele redenen; hij valt daarin heel welsprekend het misbruik van de meest gewijde instellingen aan, zelfs van het huwelijk. 'Corrupte' en 'tirannieke regeringen' verwerpt hij ten voordele van kleinere autonome gemeenschappen. Godwins populariteit vergrootte nog na de publicatie van zijn roman Things as They Are or The Adventures of Caleb Williams, die het verhaal vertelt van een bediende die het duistere geheim van zijn aristocratische meester Falkland ontdekt, en door die kennis genoodzaakt is om te vluchten. Caleb Williams kan beschouwd worden als de eerste thriller.
In 1797 huwde hij met Mary Wollstonecraft die zijn ideeën deelde. Toen ze stierf liet ze hem een dochter na, Mary, die later de vrouw van de dichter Percy Shelley zou worden. In de weken volgend na de dood van zijn vrouw werkte Godwin aan Memoirs of the Author of A Vindication of the Rights of Woman. Daarin beschreef hij het leven van de vrouw die hij verloren had, en vertelde openhartig over haar twee zelfmoordpogingen, haar relatie met Gilbert Imlay, en de buitenechtelijke dochter (Fanny Imlay) die ze bij hem had gekregen.

. De heilige Godwin ( - rond 680) was abt van de abdij van Stavelot. Zijn feestdag is op 28 oktober.

. De wet van Godwin is een aforisme over de internetcultuur dat oorspronkelijk in 1990 door Mike Godwin bedacht werd. De wet stelt:
Naarmate online discussies langer worden, nadert de waarschijnlijkheid van een vergelijking met de nazi's of Hitler tot één.
In veel nieuwsgroepen op Usenet bestaat de traditie dat de thread afgelopen is zodra zo'n vergelijking wordt gemaakt. Degene die de nazi's als eerste noemt heeft automatisch verloren, ongeacht het onderwerp dat werd besproken. Daarbij bestaat er ook een wijdverspreide overeenstemming over het feit dat het opzettelijk noemen van de wet van Godwin, om aldus een discussie te beëindigen, geen succes zal hebben. Op deze wijze staat de wet van Godwin in de praktijk garant voor een bovengrens aan de lengte van discussies in nieuwsgroepen. Veel mensen denken dat dit laatste met de wet van Godwin wordt bedoeld, hoewel uit de formulering van de wet hierboven al duidelijk wordt dat dit niet de oorspronkelijke formulering is.
De wet van Godwin is genoemd naar Mike Godwin. Toen de wet begin jaren negentig geformuleerd werd, was hij juridisch adviseur van de Electronic Frontier Foundation. Richard Sexton houdt echter vol dat de wet een herformulering is van zijn bijdrage op 16 oktober 1989: Je kunt zien dat een USENET-discussie oud begint te worden wanneer een van de participanten met Hitler en de nazi's op de proppen komt.
Strikt genomen is dit echter niet juist, omdat de letterlijke tekst van de wet van Godwin niet stelt dat zo'n verwijzing of vergelijking een discussie 'oud' maakt, of dat het betekent dat de discussie afgelopen is.
Omdat hij de meme van nazi-vergelijkingen op Usenet te zeer aanvallend vond en in strijd met de logica, stelde Godwin de wet op als een tegenmeme. De memetische functie van de wet is niet een eind te maken aan discussies (of ze tot "oud" te bestempelen), maar om deelnemers aan een discussie bewuster te maken van de vraag of een vergelijking met de nazi's of Hitler gepast is, of simpelweg een kwestie van te ver doorgevoerde retoriek.
Veel mensen hebben de wet van Godwin uitgebreid om te kunnen aangeven dat het aanroepen van de nazi's als discussietechniek (in elk meningsverschil dat niet direct gerelateerd is aan de Tweede Wereldoorlog of de Holocaust) automatisch leidt tot het verliezen van de discussie, eenvoudigweg omdat de aard van deze gebeurtenissen van dien aard is dat elke vergelijking met een minder ernstige gebeurtenis dan genocide of uitroeiing niet geldig is en van slechte smaak getuigt.
Internetgebruikers hebben diverse aanvullingen op de wet van Godwin voorgesteld, maar de oorspronkelijke verwijzing naar nazi's blijft het populairst.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Speciaal:Zoeken?search=Godwin&fulltext=Zoeken

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 94.