kunstbus
Dit artikel is 19-05-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

graafschap

Graafschap verwijst naar de functie of het gebied van een graaf. Een graaf (of comes) was (oorspronkelijk) een karolingisch ambtenaar, een bestuurder van een bepaald gebied (een graafschap of comitatus). Na 843 toen het koninklijk gezag verzwakte maakte de graaf voor zover de koning dat niet tegen kon houden zijn functie en gebied erfelijk. Sedert de 15e eeuw is graaf een aan voorname edellieden verleende titel.

In Groningen kennen we uit de 11de eeuw enkele namen van graven die hier optraden: Rudolf (ws. graaf van Werl) tussen de Eems en Lauwers en zijn opvolger, een zekere Godfried (ws. hertog van Opper-Lotharingen). Hendrik III verleende dit graafschap in 1047 aan aartsbisschop Adalbert van Bremingen die in 1057 met Egbert van Brunswijk (Brunonen) een overeenkomst sloot waarop deze de werkelijke macht kon uitoefenen. De aartsbisschop kreeg ook het recht van grafelijke macht in Hunsingo en Fivelgo. De zoon van Egbert werd nog graaf genoemd, daarna kwam de titel hier niet meer voor.

. County (Nederlands: graafschap, graafschappen, Iers: contae), een soort provincie
Een county is een gebied in Angelsaksische landen. Oorspronkelijk was het een land dat onder de jurisdictie stond van een count (in Groot-Brittanniƫ een earl). De term wordt sindsdien gebruikt om een gebied aan te duiden, met een eigen bestuur, dat tussen de kleinere gemeente en de grotere staat of provincie in zit. Het woord wordt echter ook wel gebruikt om een geografisch gebied aan te duiden, hetgeen veel verwarring kan opleveren, vooral als de grenzen die door de overheid gebruikt worden bijvoorbeeld afwijken van die van de postbezorging. De regeringen van county's zijn meestal verantwoordelijk voor diensten zoals registratie, verkiezingen, en gerechtelijke administratie.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 579.