kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hall

Hall in Tirol is een stad in het district Innsbruck Land van de Oostenrijkse deelstaat Tirol.

Hall ligt in het Inndal, vij kilometer ten oosten van Innsbruck. Tussen 1938 en 1974 werd Hall als Solbad Hall aangeduid. In Hall is de Particuliere Universiteit voor Gezondheidswetenschappen, Medische Informatie en Techniek Tirol (UMIT) gevestigd. Verder zetelt in de stad een districtsrechtbank.

Hall werd in 1256 voor het eerst vermeld. Sinds de 13e eeuw is de zoutindustrie van de belangrijkste bron van inkomsten voor de stad. Het zout werd onder andere naar Zwitserland en naar het Zwarte Woud geëxporteerd. In 1477 kreeg Hall van de landsheer het recht om munten te slaan en in 1486 werd de eerste daalder geslagen.

De Heiligkreuzkirche werd gebouwd in 1440 en is later in gotische stijl verbouwd.

In 1543 werd in Hall de meest succesvolle Oostenrijkse glashut à la façon de Venise gesticht, waar kommen, glazen, vazen en tazze in blauw, groen en ongekleurd glas werden geblazen, deels met de diamant gegraveerd, deels beschilderd. Aan het eind van de 16de eeuw kwam de glashut onder bescherming van aartshertog Ferdinand te staan die de fabriek in 1635 schonk aan de orde der franciscanen. Ca. 1640 hield de glasfabriek op te bestaan.

In Heiligkreuz, een stadsdeel van Hall met een dorpskarakter, leefde en werkte gedurende vele jaren (tussen 1914 en 1953) de Tiroolse priester en volksdichter Sebastian Rieger (pseudoniem: Reimmichl).


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://en.wikipedia.org/wiki/Hall_in_Tirol

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 38.