kunstbus
Dit artikel is 10-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Teeuwen

Nederlandse acteur, cabaratier en regisseur

Impresariaat: Hans Teeuwen wordt geboren op 3 maart 1967 in Budel.
In 1988 gaat hij naar de toneelschool in Eindhoven en ontmoet daar Theo Maassen. Later leert hij straatmuzikant Roland Smeenk kennen en samen gaan ze het theater in.

1990: Hoge bomen wind! 2 (toneel, uitvoerende)
1990: Platonov (toneel, Petja)
1991: Winnie de Poeh - Over nietsdoen en andere noodzaken (toneel, Konijn)

1991 - 1992 : Heist (met Roland Smeenk)

In 1991 studeert Teeuwen af en wint hij samen met Smeenk het Cameretten festival. Dan overlijdt Smeenk plotseling en Teeuwen moet alleen verder.

In 1994 komt hij met zijn eerste show Hard & Zielig.
Zijn stijl is controversieel en wordt soms gekwalificeerd als absurdisme. In zijn cabaretvoorstellingen spelen de thema's seks en geweld belangrijke rol. Verscheidene malen werden gangbare theaterconventies in de voorstellingen door Teeuwen's spel doorbroken.

De doorbraak komt echter in 1996 met zijn tweede voorstelling Met een Breierdeck.

Het lijkt allemaal goed te gaan, maar aan het eind van de tournee krijgt hij een burn-out. Gelukkig krabbelt Teeuwen op en komt hij terug met nieuwe succesvolle theatervoorstellingen.

1997 - Mannen v/d radio

Trui (1999) (theater)
Dat dan weer wel (2001) (theater)

1999 - Jezus is een Palestijn (acteur Ramses)
2001 - Minoes (stem van Tinus)

2001: Not Building A Wall, But Making A Brick (benefietvoorstelling voor Mirjam Bos (toneel, uitvoerende)

2000 - 2002: Poelmo, slaaf van het Zuiden. Voor meisjes die van dieren houden (met Pieter Bouwman en Gummbah)

Industry of love (2003) (theater)

2005 - regisseur Masterclass

In september 2005 gaf Hans Teeuwen te kennen dat hij zal stoppen met het geven van cabaretvoorstellingen. "Ik heb tien jaar cabaret gedaan, vijf programma's gemaakt, er is veel gelachen, ik heb veel applaus gekregen, maar als ik eraan terugdenk, is het eerste dat me te binnen schiet toch die ongelooflijke vermoeidheid."


PERSBERICHT GUMMBAH
Op de Living Legends avonden van Steven de Peven maakt het publiek kennis met hedendaagse levende legenden uit allerlei culturele hoeken. De zevende verdieping van het voormalige Volkskrantgebouw op de Wibautstraat, Club Canvas, wordt een Amsterdamse huiskamer waar kunstenaar en publiek elkaar ontmoeten. De ene keer in de vorm van een lezing met een Q&A, de andere keer door middel van een intieme live voorstelling. De avond wordt nacht met echte dansplaatjes, zoals we van Steven de Peven en Aardvarck gewend zijn.

Komende editie: GUMMBAH
Op deze vijfde Living Legends speelt Gertjan van Leeuwen (1967), AKA GUMMBAH de absolute hoofdrol. Deze absurdistische cartoonist en humorist verschijnt sinds 1993 in onder meer De Volkskrant, De Nieuwe Revu en het Belgische blad HUMO. Ook ging hij een collaboratie met Hans Teeuwen en Pieter Bouwman aan, waarmee ze de theatervoorstelling Poelmo maakten. Zijn eigen werken bundelde hij tot boekjes waarvan er reeds acht zijn verschenen. Recentelijk zijn Gummbah´s kunstwerken ook te zien op Canvas de geheimen van zijn aankomende werk onthullen in een lezing.

Club Canvas zaterdag 15 november
Wibautstraat 150
Amsterdam
kassa open & aanvang : 22.00 uur - 03.00 uur
entree : € 10,00Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.