kunstbus
Dit artikel is 01-03-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Heerde

Heerde is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De gemeente telt 18.313 inwoners (30 november 2009, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 80,40 km² (waarvan 1,42 km² water). Ten westen en zuidwesten van Heerde ligt de Veluwe. De gemeente zelf heeft ook gemeentebossen.

Geschiedenis
Tot 125000 jaar geleden lag hier een gletscher uit de ijstijd die de stuwwallen, zoals de Renderklippen deed ontstaan. Opgravingen laten zien dat de streek al in 4500 v Chr bewoond was. In de middeleeuwen ontstonden een tweetal woonkernen in het gebied van de huidige gemeente Heerde. De kapel van Heerde werd in het jaar 1176 onafhankelijk van Epe. Van 1407 tot 1578 was er een klooster dat de grond in cultuur bracht. In de 17e eeuw woonden de welgestelde Heerdenaren in landhuizen zoals Zwanenburg (gesloopt in de 19e eeuw), Bonenburg (nog te vinden aan de gelijknamige laan, Burggraaf (in de 19e eeuw gesloopt, maar in 1862 herbouwd).

Gemeentewapen
Op 29 oktober 1869 werd het huidige wapen van Heerde vastgesteld. Het wapen is door midden gedeeld: de bovenkant is goud en bevat twee schapenkoppen van zilver en de onderkant bestaat uit een rechterzijde in keel met een ploeg van goud en een linkerzijde in lazuur met een ossenkop van zilver. De samenstellers van het wapen wilden op deze manier de belangrijkste middelen van bestaan weergeven: schapenhouderij, veeteelt en akkerbouw. Inmiddels is Heerde al lang niet meer uitsluitend een agrarische gemeente. In de beschrijving lijken links en rechts te zijn omgedraaid. Dit komt omdat schilden altijd worden beschreven gezien vanuit het hart van de ridder die het schild draagt.

Gemeentevlag
Op 23 februari 1976 stelde de gemeenteraad van Heerde de gemeentevlag in. De kleuren hiervan zijn ontleend aan het wapen. De beschrijving van de vlag luidt: een broeking (linkergedeelte) blauw-wit en een vlucht (rechtergedeelte) geel-rood.

Tweede Wereldoorlog
Op 13 april 1945 wilden verzetsleden voorkomen dat de Duitsers de strategische Klementbrug zouden opblazen. Zij verwachtten Canadezen, maar werden verrast door een Duitse patrouille. Er ontstond een vuurgevecht en er vielen doden onder de verzetsleden, en uit wraak vermoordden de Duitsers ook enkele onschuldige burgers, totaal 12 doden. Een muur met kogelgaten en een inscriptie herinneren aan het drama. In de tuin van het huis staat een zwaard of kruis als gedenkteken. De tekst luidt: 'Hier velde 't Duitse zwaard 13 april a.d. 1945 12 Nederlanders'.

Kerken en scholen
eDe bevolking van de gemeente Heerde is vergeleken met de rest van Nederland zeer kerkelijk, in de plaats Heerde bevinden zich 9 protestantse en evangelische kerken, en in Wapenveld 5. Deze kerken hebben een grote maatschappelijke functie.
In alle dorpen van de gemeente Heerde, behalve in Vorchten en de meeste buurtschappen (In Hoorn is wel een basisschool), zijn basisscholen te vinden. In Heerde bevindt zich bovendien de Noordgouw een christelijke school voor VMBO, HAVO en VWO.
In Heerde bevindt zich behalve een verzorgingstehuis ook een verpleeghuis, de Wendhorst.

Uitgaansgelegenheden
Op het gebied van uitgaan vormt de Heerder dansgelegenheid SQ (voorheen d'Aesculaap) al decennia lang een trekpleister voor de jeugd uit Heerde en omliggende dorpen. De dancing kent haar oorsprong in de zeventiger jaren, toen nog als kroeg / bar dancing. Uit deze tijd stamt ook de bijnaam "Sjonnie", refererend aan oud eigenaar Sjonnie Scheeres. "Goa'j nog noar Sjonnie?" is tot aan de dag van vandaag een veel gehoorde kreet in Heerde.

Begin deze eeuw is de 'oude Aesculaap' onder de sloophamer gegaan en vervangen door een nieuw uitgaanscomplex. Sinds de nieuwbouw is de huidige naam SQ aan de disco verbonden.

Recreatie en Toerisme
Recreatie en toerisme vormen een belangrijke bron van inkomsten in de gemeente. Er zijn jaarlijks 220.000 overnachtingen van toeristen. De plaats is populair bij jonge gezinnen en oudere stellen. De gemeente leent zich voor wandelen en fietsen en kent in de directe omgeving vele fiets en wandelroutes door de bosrijke en heiderijke omgeving. Op de heide van de Renderklippen graast een schaapskudde. In Heerde komt de Grift, die in de Middeleeuwen gegraven werd, in het Apeldoorns kanaal uit. Daarnaast is er het Heerderstrand: een recreatieplas tussen bos en heide en met een gecontroleerde zwemwaterkwaliteit.

Overige kernen
Hoorn, Veessen, Vorchten en Wapenveld.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Heerde

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 726.