kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

heilige Quintinus

Quintinus

Quintinus, in het Frans Quentin, (Rome ? - Saint-Quentin, 287) was een rooms-katholieke heilige. Over hem als historische persoon is niets met zekerheid bekend. Maar Quinten of Kwinten, zoals hij tegenwoordig wel genoemd wordt, was volgens de legende de zoon van een Romeinse senator. Hij bekeerde zich tot het christendom en trok naar Galliƫ als missionaris, samen met Lucianus en Maximianus van Beauvais, en vestigde zich in Amiens. Zijn missionering was zo succesrijk, dat hij gevangen werd genomen door praefectus Rictius Varus, gemarteld werd, en naar Augusta Veromanduorum (het latere Saint-Quentin, in de Vermandois) gebracht, waar hij tenslotte werd onthoofd; zijn lichaam werd heimelijk in de moerassen van de Somme geworpen.

Relieken
Zijn stoffelijke resten zouden later op miraculeuze wijze teruggevonden zijn door de gebeden van een blinde vrouw, Eusebia, die daardoor uiteindelijk haar gezichtsvermogen terugkreeg. En volgens de Vita Sancti Eligii zou bisschop Eligius van Noyons het lichaam van Quintinus opnieuw terugvinden. Als volleerd goudsmid plaatste hij ze in een gouden kist en bouwde hij er een aan Quintinus gewijde basiliek bij, waardoor Saint-Quentin een belangrijk bedevaartsoord werd.

Attributen
Quintinus wordt vaak afgebeeld als een jonge man met twee spitten, of als een diaken; met een gebroken wiel of gepind op een stoel, met een zwaard of met het hoofd in de handen, waar soms een duif uit opstijgt.

Zijn feestdag is op 31 oktober. Hij wordt aangeroepen tegen hoest. Hij is de patroonheilige van de korporaals, de kapelaans, van sleutelmakers, kleermakers en chirurgen, en van onder andere de plaatsen Saint-Quentin (Frankrijk), Hasselt, Imde, Zonhoven, Sint-Kwintens-Lennik, Hees en Gelinden. De Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt en de Sint-Kwintenskerk in Leuven zijn aan hem toegewijd.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Quintinus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.