kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Heilige Stefanus

Stefanus (Grieks: Στέφανος, Stephanos) geldt als de eerste martelaar van het christendom. Hij was de eerste diaken van de zeven die werden aangesteld door de apostelen om de aalmoezen eerlijk te verdelen onder de weduwen. Hierdoor konden de apostelen zich concentreren op preken en lesgeven. Hij werd gestenigd na in Jeruzalem de hogepriester en de ouderen te hebben beschuldigd van de moord op de Messias. De latere apostel Paulus werkte aan zijn executie mee.

Hij stierf in het jaar 35. Volgens een legende werd het lichaam van Stefanus in 415 ontdekt in Jeruzalem. Het lichaam werd overgebracht, met een tussenstop in Constantinopel, naar het Vaticaan in Rome. De vermaarde overblijfselen werden in het graf van Laurentius van Rome bijgezet.

Uitbeelding van Sint-Stefanus
Stefanus wordt over het algemeen afgebeeld in de kledij van de diaken, de dalmatiek. Het is vaak een jonge man zonder baard en met vriendelijke gelaatstrekken. Als attribuut draagt hij stenen die vaak op zijn hoofd, in zijn handen of op zijn schouders liggen, al dan niet bebloed.

Feestdag
Historisch werd zijn feestdag op 3 augustus gevierd, waarop men de Vinding van zijn lichaam tijdens de regeerperiode van Keizer Honorius herdacht. 26 december is de naamsdag van Stefanus oftewel St. Steven. (zie kerkelijk jaar)
In Limburg wordt dan volgens traditie de stevensman gegeten. Dit is een brood gemaakt van fijn meel en rozijnen en krenten. Het heeft de vorm van een bisschop en de stevensman heeft een witte, stenen pijp in zijn mond.

De gelatiniseerde naam Stefanus komt ook in de Bijbel voor. Stefanus was de eerste christelijke martelaar. Hij werd gestenigd omdat hij de hogepriester en de ouderen had beschuldigd van de moord op de Messias. De naamdag van de heilige Stefanus valt in de Rooms-katholieke Kerk op 26 december en in de Oosters-Orthodoxe Kerk op 27 december.

Stefan (Estavan, Esteban (Spaans); Étienne (Frans)) is oorspronkelijk een Griekse voornaam. De naam Stefan komt oorspronkelijk van het woord Στέφανος (Stephanos) dat kroon of krans betekent. De naam Stefan komt voor in Vlaanderen en Nederland, hoewel de variante Steven ook vrij frequent is. In Duitsland en Scandinavië komt ook Stefan voor, alhoewel in Duitsland vaker de schrijfwijze Stephan gebruikt wordt.Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Stefanus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.