kunstbus
Dit artikel is 11-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

HEMA

Internationale retailorganisatie met winkels in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. In 2007 is de vierhonderdste winkel geopend en inmiddels werken er bij HEMA meer dan tienduizend mensen.

Het warenhuis kenmerkt zich door de relatief lage prijzen en het feit dat vrijwel het hele assortiment door of speciaal voor de HEMA geproduceerd is. Het was onderdeel van Maxeda (waar ook V&D, Praxis en de Bijenkorf onder vallen).

Historie
Op 4 november 1926 opende de eerste winkel van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, kortweg H.E.M.A., in de Kalverstraat in Amsterdam. Deze dochtermaatschappij werd opgericht door Leo Meyer en Arthur Isaac, directeuren-generaal van N.V. Magazijn De Bijenkorf. Een paar dagen later werd een tweede filiaal geopend in de Oude Hoogstraat. Naast de hogere inkomens wil men ook een financieel minder bedeelde groep bedienen.

Vanaf de eerste dag stond HEMA voor eenvoud, duidelijkheid, kwaliteit en eerlijkheid. Het aanbod was groot: van huishoudelijke artikelen, chocolaterie, dames en herenkleding tot parfumerieën. De keuzemogelijkheid was klein: elk product werd slechts in één uitvoering aangeboden.

HEMA was een warenhuis voor de gewone man, waar artikelen werden verkocht voor eenheidsprijzen van 25 en 50 cent. In 1928 werd het prijzenaanbod uitgebreid met bedragen als 10 cent, 75 cent en één gulden. Door het systeem van lage eenheidsprijzen stond HEMA in het begin bekend als een armeluiswinkel, waar rijke mensen liever niet gezien wilden worden. Maar nog steeds geldt: arme mensen hebben lage prijzen nodig, rijke mensen houden ervan; dus werd het dienstmeisje gestuurd. De eenheidsprijzen zijn na de tweede wereldoorlog losgelaten, maar nog steeds biedt HEMA een vast assortiment tegen lage prijzen. Inmiddels hebben klanten uit alle lagen van de bevolking de weg naar HEMA gevonden.

Onveranderd is de rookworst sinds de oprichting in 1926 het icoon van de H.E.M.A.. Jaarlijks worden er tien miljoen van verkocht. Tijdens de Unilever staking in oktober 2007 lekte uit dat de beroemde HEMA-Rookworst wordt gemaakt door Unilever te Oss, in dezelfde fabriek alswaar de Unox-rookworst wordt geproduceerd.

In 1958 kreeg Hema een zelfstandige directie binnen Bijenkorf Beheer, het latere KBB. Vanaf 1958 maakt HEMA een explosieve groei door. In het hele land worden winkels geopend, met als doel in elke grote plaats een vestiging. In de jaren vijftig is HEMA de eerste franchiseorganisatie van Nederland. Met ruim 130 'Aangesloten Bedrijven' is HEMA nog altijd de grootste franchisegever.
Vanaf 1984 worden er ook winkels in België geopend. De grote doorbraak is in 1997, als er in één keer 20 nieuwe vestigingen bijkomen. Het assortiment is écht HEMA, maar wordt aangepast aan de lokale markt. Inmiddels is HEMA ook gevestigd in Duitsland en Luxemburg.

Na de Tweede Wereldoorlog is de HEMA geschiedenis samen te vatten als één grote inspanning om een constante kwaliteit tegen lage prijzen aan te bieden. Er kwam een uitgebreide interne kwaliteitsbewaking. Er werden consumentenpanels georganiseerd om de wensen van de klant te inventariseren. Ook zocht HEMA goedkeuring van anderen, bijvoorbeeld de Consumentenbond en de Nederlandse Vereniging voor Huisvrouwen.

Maar goede kwaliteit alléén was niet voldoende en de concurrentie was groot. Daarom koos HEMA in de jaren tachtig voor een meer trendy gezicht. Vormgeving en verpakkingen worden belangrijk en HEMA is behalve een winkel ook een merk geworden. In 2004 heeft HEMA de Sikkens prijs gewonnen vanwege het opmerkelijk en constant gebruik van vorm en kleur voor verpakkingen, publiciteit, winkelinrichting en de vormgeving van de website. - (periode kiest HEMA voor een meer trendy uitstraling in vormgeving en verpakkingen. Dit samen resulteert in 1983-1984 in de eerste HEMA ontwerpwedstrijd. De wedstrijd verwerft dankzij de continuïteit en kwaliteit al snel een vaste positie en een goede naam bij onderwijsinstellingen en studenten. Ook de kans op het in productie nemen van een inzending stimuleert enorm. Door het grote succes wordt het vanaf 1990 een jaarlijks terugkerende wedstrijd. Als HEMA eind jaren negentig winkels opent in België, worden ook studenten aan Belgische opleidingen uitgenodigd om deel te nemen. In de 20e editie van de HEMA ontwerpwedstrijd wordt het wedstrijdonderdeel Food toegevoegd en is het complete HEMA assortiment vertegenwoordigd. In het jubileumjaar zijn ook klanten uitgedaagd om de nieuwe HEMA held te ontwerpen.

De criteria waaraan de inzending moet voldoen zijn toegespitst op de specifieke eisen die HEMA aan haar producten stelt. Het onderwerp fluitketel uit 1989-1990 leidde ongetwijfeld tot het meest bekende product dat is voortgekomen uit de HEMA ontwerpwedstrijd. 'Le Lapin' van Nikolai Carels is het eerste ontwerp dat HEMA in productie neemt. Er volgen nog veel andere bekende ontwerpen, zoals de knuffel Moki (1999-2000), de 103% vaas (2001-2002) en servies Tuit (2003-2004). - (augustus 2007 tot 6 januari 2008 bestaat er ook een Arabische HEMA-variant/parodie, namelijk El Hema. Een initiatief van Mediamatic gesitueerd onder het tijdelijke SMCS. Zij hielden ook een ontwerpwedstrijd, welke werd gewonnen door Studio The White Room met hun Schotelantenne-sticker.

Sinds maart 2008 bevindt zich in Groningen de grootse HEMA- vestiging van Nederland met zijn 3.111 vierkante meters beschikbaar vloeroppervlak.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.