kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.

Hendrik de Blinde

Henri de Blinde

Hendrik I van Namen (ca. 1112 – 14 augustus 1196), bijgenaamd "de Blinde", was de zoon van Ermesinde I van Namen en Graaf Godfried van Namen. Van zijn vader erfde hij de titel Graaf van Namen en van zijn moeder de titel Graaf van Luxemburg. Ook was Hendrik heer van Longwy, La Roche-en-Ardenne en Durbuy.

Hij was aanvankelijk gehuwd met Laureta, de dochter van graaf Diederik van de Elzas van Vlaanderen die was gescheiden van Hendrik II van Limburg, welk huwelijk werd ontbonden in 1162, en vervolgens met Agnes van Gelre, dochter van graaf Hendrik I van Gelre. Hendrik voerde veel oorlog met zijn buurlanden Loon, Luik en Vlaanderen. Daardoor werd hij een machtig vorst. Toch verloor hij aan het eind van zijn regeerperiode Namen aan Henegouwen. In 1140 raakte hij in strijd met Adalbero, de bisschop van Luik, en plunderde hij de stad Fosse. In 1144 sloot hij vrede met de bisschop. In 1169 begon Godfried I van Brabant een oorlog tegen Hendrik, die gesteund werd door de graaf van Henegouwen en zijn zoon. De jonge Boudewijn V van Henegouwen kwam later zijn oom Hendrik van Namen ter hulp in diens strijd tegen de hertog van Limburg.

De blinde en kinderloze graaf Hendrik had tot zijn erfgenaam Boudewijn, de zoon van Boudewijn IV van Henegouwen gekozen. Nadat Hendrik echter hertrouwde met Agnes van Gelre, dochter van graaf Hendrik I van Gelre, kreeg hij op 72-jarige leeftijd toch nog een kind, namelijk Ermesinde, die hij verloofde met de graaf van Champagne. Zijn echtscheiding vormde een nieuwe verzekering van de Naamse erfenis aan Boudewijn van Henegouwen, de voorheen vastgestelde erfgenaam. De geboorte van Ermesinde zorgde echter voor een conflict tussen Namen en Henegouwen. Toen kwam Keizer Frederik van het Heilige Roomse Rijk er tussen en hij zei Namen aan Boudewijn toe. Hendrik begon daarop een oorlog met Henegouwen, maar deze oorlog werd door Boudewijn gewonnen. Daardoor werd Boudewijn in 1190 door de keizer tot markgraaf en rijksvorst verheven. Hendrik was toen gedwongen zich te verzoenen met Boudewijn en ze begonnen samen een nieuwe oorlog, ditmaal niet tegen elkaar, maar met elkaar. Tijdens deze veldslag van Noville kwam Boudewijn echter om het leven. Na zijn dood op 14 augustus 1196 werd Hendrik opgevolgd door zijn dochter Ermesinde, maar keizer Hendrik VI duidde zijn broer Otto aan als graaf van Luxemburg.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_I_van_Namen
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 502.