kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Herman FinkersMaria (Herman) Finkers (Almelo, 9 december 1954) is een Nederlands cabaretier uit Twente.

Finkers kenmerkt zich in zijn voorstellingen door een droogkomische stijl. In vergelijking met andere hedendaagse cabaretiers is zijn tempo langzaam te noemen, maar dit wordt gecompenseerd door een uitgekiende timing van elke grap, waarbij hij zijn vriendelijke, licht naïeve uitstraling ten volle benut. De humor ligt bij Finkers in woordgrappen, omgekeerde logica en visuele grappen; hij gaat daarbij zelden in op de actualiteit.

Levensloop
Herman Finkers wordt op 9 december 1954 geboren in Almelo.
Na de middelbare school studeert hij psychologie.

Zijn cabaretcarrière startte op ongebruikelijke wijze toen hij zijn stotteren tot handelsmerk verhief. Met zijn broer Wilfried schrijft hij zijn eerste theaterprogramma Op Zwart Zangzaad, genoemd naar de Groningse studentenhumorvereniging waarvan zijn broer Wilfried oprichter en voorzitter was.

In 1979 mag Herman meedoen aan de Camaretten in Delft. Hij wint de publieksprijs, de persoonlijkheidsprijs en de tweede prijs van de jury.

In 1985 trekken Herman en zijn broer Wilfried met het programma EHBO is mijn lust en mijn leven door het land en er volgen meer voorstellingen. Zijn broer Wilfried die meehielp met het bedenken van materiaal en veel werkzaamheden achter de schermen deed. Ook had Wilfried zelf een kleine rol in de voorstellingen, steevast als een stuntelige schlemiel.

In 1989 werkt Herman mee aan Het verhaal van Kees, gebaseerd op de boeken van Willem Wilmink. Later bewerkt hij samen met tekenaar John Croezen Kroamschudd'n In Mariaparochie tot een animatiefilm en boek.

Herman Finkers heeft enkele keren samengewerkt met Brigitte Kaandorp, die een vergelijkbare stijl in haar cabaretprogramma's heeft. In Geen spatader veranderd heeft hij bijvoorbeeld een zogenaamde live-verbinding met haar om een erotisch duet te zingen.

In zijn beginjaren bestonden de shows van Finkers vooral uit losse verhaaltjes, nieuwsberichten, telefoongesprekken en one-man-sketches en maakte hij nauwelijks gebruik van decor: een rood gordijn was vaak zijn enige achtergrond. In latere shows werden de decors uitgebreider, hoewel er nog steeds geen decorstuk was waar geen visuele truc mee werd uitgehaald. Ook verscheen er hier en daar een rode draad in zijn voorstellingen, met name in zijn laatste show Kalm aan en rap een beetje.

In 2000 stopte Herman voorlopig als cabaretier omdat, zoals hij zelf zei, "de pruimen op waren". De nieuwsgierigheid was weg en de inspiratie ontbrak. Even later werd hij ook ziek (hij kreeg een relatief milde vorm van leukemie) waardoor zijn terugkomst naar het theater in die tijd onmogelijk werd.

In 2005 gaf hij aan dat hij weer bezig was met het schrijven van een tiende voorstelling, maar dat het van zijn herstel af zou hangen of hij deze voorstelling ook nog daadwerkelijk zal gaan opvoeren.

Programma's
Kalm aan en rap een beetje (1998)
Geen spatader veranderd (1995)
Dat heeft zo'n jongen toch niet nodig (1992)
De zon gaat zinloos onder, morgen moet ze toch weer op (1990)
Het meisje van de slijterij (1987)
EHBO is mijn lust en mijn leven (1985)
De Diana Ros Show (1983)
De terugkeer van Joop Huizinga (1982)
Op zwart zangzaad (1979)

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Finkers

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 795.