kunstbus
Dit artikel is 03-04-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

het Oosten

Met het Oosten wordt het gedeelte van de wereld bedoeld, dat ten oosten van Europa ligt, dat wil zeggen Azië. Als benaming voor de windrichting schrijven we oosten of oostelijk met een kleine letter.

Aziatische Kunst - Aziatische Stijl - Boeddhisme
Chinese Kunst
Japanse Kunst
Ottomaanse Rijk - Arabische-Kunst - Islamitische-schilderkunst - Marokkaanse kunst

Het Oosten
Met het Oosten wordt het gedeelte van de wereld bedoeld, dat ten oosten van Europa ligt, dat wil zeggen Azië. Men onderscheidt daarin:
- het Nabije Oosten
- het Midden-Oosten
- het Verre Oosten

In de loop van de tijd is er een verschuiving van betekenis opgetreden. Het Nabije Oosten, dat wil zeggen Turkije en Israël, de landen die aan de Middellandse Zee grenzen, worden tegenwoordig, onder invloed van wat het Midden-Oostenconflict is gaan heten, aangeduid met het Midden-Oosten, met name Israël.

Werd India oorpronkelijk ook tot het Midden-Oosten gerekend, tegenwoordig wordt het veelal aangeduid met het Subcontinent.

Het begrip het Nabije Oosten wordt nog nauwelijks gebruikt.

In de culturele en historische betekenis had de term oorspronkelijk betrekking op oostelijk deel van de ooit bekende wereld, dat wil zeggen het nabije deel van Azië en Oost-Europa. Inmiddels is deze term minder populair dan zijn antagonisme het Westen. Nu er meer over het Oosten bekend is, wordt vaker in meer preciezere geografische termen gesproken: Oost-Europa, het Midden-Oosten/ het Nabije Oosten en het Verre Oosten.

In het Romeinse Rijk bestond er al verschil tussen het Westelijke, Latijnse deel en het door Grieken gedomineerde oostelijk deel. De splitsing van het Romeinse Rijk in 395 in het West-Romeinse Rijk en het Oost-Romeinse Rijk alsmede het Grote Schisma van 1054 versterkten het verschil tussen Oost en West.

Met de verspreiding van het christendom in Europa werd het verschil tussen het Westen en het Oosten uitgebreid naar de rest van Europa. Zo worden Russen en Bulgaren (beiden tot het christendom bekeerd vanuit Constantinopel) bij het Oosten gerekend, terwijl Ieren en Zweden bij het Westen horen. Na de Middeleeuwen kenmerkte het Westen zich door een grote verscheidenheid aan stromingen en ontwikkelingen zoals de Renaissance, de Verlichting, het protestantisme, het humanisme, de secularisatie etc, etc. Het Oosten kent meer stromingen, bijvoorbeeld islam, boeddhisme en hindoeïsme.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Oosten.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.