kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

hoogrenaissance

Onder hoogrenaissance wordt het hoogtepunt van de renaissance periode verstaan. Dit hoogtepunt heeft vooral betrekking op de kunst in Italië tussen ongeveer 1500 en 1525.

Bekende kunstschilders die belangrijke werken gemaakt hebben die de hoogrenaissance representeren waren onder anderen Michelangelo Buonarroti, Leonardo da Vinci, Giorgione, Titiaan, Giovanni Bellini, Rafaël Santi, Dosso Dossi en Piero di Cosimo.

Bekende beeldhouwers van de hoogrenaissance waren onder anderen Michelangelo Buonarroti, Leonardo da Vinci en Tullio Lombardo.
Bekende beeldhouwwerken zijn onder andere David van Michelangelo, Apollo en Daphne, Extase van Teresa en Pietà van Michelangelo.

Zie artikel renaissance voor een uitvoeriger beschrijving over de hoogrenaissance.David van Michelangelo
Het beeldhouwwerk David behoort tot de bekendste werken van Michelangelo. Het marmeren beeld (5,17m, incl. voetstuk — 1501-1504) bevindt zich in de Galleria dell'Academia in Florence. Het beeld is een hoogtepunt uit de renaissance en toont de Bijbelse figuur David terwijl hij op het punt staat de reus Goliath aan te vallen. Het werd gemaakt in opdracht van de Florentijnse edelman Piero Soderini. Naar verhouding is het bovenlichaam te groot, waarschijnlijk omdat het werk bedoeld was om op een hoge piëdestal geplaatst te worden. Oorspronkelijk stond het buiten, op de Piazza della Signoria voor Palazzo Vecchio in Florence. Om het beter te beschermen werd het werk in 1873 naar de Accademia verplaatst. Op de Piazza staat sinds 1910 een replica.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.