kunstbus
Dit artikel is 18-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Holland Festival

Het Holland Festival is een toonaangevend multidisciplinair internationale podiumkunstenfestival in Amsterdam. Het is een platform voor belangwekkende artistieke prestaties en ontwikkelingen. De initiatieven zijn toegespitst op bijzondere producties en activiteiten die niet door andere kunstinstellingen worden gerealiseerd. Daarbij gaat het festival coalities aan met kunstinstellingen en kunstenaars in binnen- en buitenland. Het bereikt een publiek van kenners en professionals tot incidentele theaterliefhebbers, van jong tot oud en cultureel diverse achtergronden.

Het Holland Festival heeft zich in zijn lange historie vier functies toegeëigend:
. Ten eerste die van venster op de wereld: internationale producties bieden het publiek een andere kijk op (culturele en maatschappelijke) ontwikkelingen elders in Europa, in Noord- en Zuid-Amerika, Azië of de Arabische wereld en geven daarmee ook nieuw inzicht in de eigen cultuur.
. Ten tweede die van aanjager: het festival stimuleert vernieuwingsdrift bij de makers en enthousiasme daarvoor bij het publiek.
. Ten derde die van risiconemer: het Holland Festival heeft een reputatie en vertrouwen opgebouwd bij publiek, politiek en media en kan daardoor artistieke risico's nemen die een regulier theater zich niet kan permitteren.
. En tenslotte die van schakel: tussen de broedplaats en het professionele veld, tussen de kleine en de grote zaal, tussen onbekend en gevestigd zijn, tussen makers en publiek.

15 mei 1947: Oprichting Holland Festival als 'stichting voor bijzondere kunstmanifestaties'. (Zie Amsterdam Pelléas et Mélisande door de Wagnervereeniging (met een geheel Franse rolbezetting)

Doel
Het Holland Festival is een theaterexpert met grensverleggende ideeën, waarbij een sterke nadruk op vernieuwing wordt gelegd, zonder de traditie te veronachtzamen. Het festival streeft naar een inspirerende uitstraling op de podiumkunsten in binnen- en buitenland.

Genres
Klassieke en eigentijdse muziek, opera, muziektheater, klassiek en eigentijds theater, dans, multidisciplinaire theaterproducties, popmuziek, wereldmuziek, film en incidenteel presentaties van diverse beeldende kunstvormen.

Locaties/accommodaties
Theaters op en rond het Leidseplein te Amsterdam en daarnaast onder meer de Beurs van Berlage, Het Muziektheater, Concertgebouw, Koninklijk Theater Carré, De Balie, Westergasfabriekterrein (Gashouder), Theater Bellevue, Bimhuis, Paradiso, Filmmuseum Cinerama, KIT Tropenmuseum en Tropentheater, Docklands en het Oosterpark.

Het Holland Festival vindt zijn oorsprong in de naoorlogse jaren waarin een enorme honger naar kunst ontstond. Het festival wist deze honger te stillen en binnen enkele jaren groeide het festival dan ook uit tot belangrijk kanaal van artistieke uitwisseling tussen de podiumkunsten.

Het festival was in de jaren veertig en vijftig vooral een gezamenlijk project van het complete Nederlandse kunstleven: de orkesten, de opera-, toneel- en dansgezelschappen. De komst van beroemde buitenlandse artiesten, zoals Elisabeth Schwarzkopf, Benjamin Britten en Igor Stravinsky en de gastoptredens van vele gezelschappen als het New York City Ballet en de Scala van Milaan, betekende een extra impuls voor kunstbeoefenend en -minnend Nederland. Ook vanuit het buitenland werd gekeken naar de voortrekkersrol die het festival had.

Websites: www.hollandfestival.nl, radio4.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 5.