kunstbus
Dit artikel is 02-02-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hotel-New-York

Het Hotel New York op de Wilhelminapier in Rotterdam is een hotel, gevestigd in het voormalige directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn (H.A.L.). Het hotel werd geopend in 1993.

Ten tijde van de opening was het de eerste nieuwe onderneming die zich, gedurfd, vestigde op de Kop van Zuid, de centrumuitbreiding op de zuidoever van de Maas. Pas toen de Erasmusbrug in 1996 geopend werd, kreeg het hotel een korte verbinding met de binnenstad. Wel is het hotel sinds de opening een station voor een reguliere watertaxi. Sinds 1997 is er ook een metrostation in de buurt, station Wilhelminaplein.

Holland Amerika Lijn
In 1620 vertrokken (vluchtten) de Pilgrim Fathers vanuit Delfshaven naar Amerika. Daarna reisde een steeds grotere groep landverhuizers en gelukzoekers via Rotterdam naar Amerika. In 1873 werd de NASM opgericht, in 1896 officieel Holland-Amerika Lijn genoemd. Tot de eeuwwisseling van 1900 werden ongeveer een half miljoen mensen overgezet.

In 1901 kwam het kantoor op de Wilhelminakade gereed. Eerder, in 1893 werd er een landverhuizershotel gebouwd dat in 1902 door de H.A.L. aangekocht werd om een eind te maken aan de hoge pensionprijzen, de slechte sanitaire omstandigheden in de logementen elders in de stad: belangrijk omdat de emigranten gezond op Ellis Island New York moesten aankomen. (Mensen die niet gezond waren werden op kosten van de maatschappij teruggestuurd.)
Het gebouw, het nieuwe hoofdkantoor van de H.A.L., werd gebouwd in de periode 1901-1917 door respectievelijk de architecten J. Muller en Droogleever Fortuin en C.B. van der Tak. Een massief gebouw met veel Jugendstil motieven. Eerst had het helemaal geen torens; toen één torentje, de linker met de klokken. Pas later in 1919 werd de tweede toren gebouwd, de rechter met de windwijzers. In 1888 werd aan de Van der Takstraat (Noordereiland) een logement gevestigd met de naam Hotel New York (niet ver vanwaar de NASM schepen vertrokken.)

Het gebouw, het nieuwe hoofdkantoor van de H.A.L., werd gebouwd in de periode 1901-1917 door respectievelijk de architecten J. Muller en Droogleever Fortuin en C.B. van der Tak. Het massieve blok werd enigszins verluchtigd met jugendstilornamenten en, wat later, de twee bescheiden maar karakteristieke torentjes. Eerst had het helemaal geen torens; toen één torentje, de linker met de klokken. Pas later in 1919 werd de tweede toren gebouwd, de rechter met de windwijzers. In 1888 werd aan de Van der Takstraat (Noordereiland) een logement gevestigd met de naam Hotel New York (niet ver vanwaar de NASM schepen vertrokken.) - Amsterdam II als laatste uit vanaf de pier, daarna verdween de H.A.L. uit Rotterdam, en uit New York.

Kop van Zuid
Het hotel werd geopend toen voor de Kop van Zuid, en dus ook de Wilhelminapier, vooral plannen bestonden. De pier was zeer slecht bereikbaar, althans, via een grote omweg en in een verlaten havengebied. Wel voer vanaf het begin een watertaxi een lijndienst tussen noord- en zuidoever van de Maas. Pas toen in 1996 de Erasmusbrug werd geopend, was de Wilhelminapier voor wielvervoer aangesloten op het centrum. Op dat moment waren ook andere nieuwe gebouwen in gebruik genomen op Zuid. Op dit moment is het hotel tot dwerg gemaakt door twee hoge torens, waaronder Montevideo, het hoogste woongebouw van Nederland. De pier, en dus ook het hotel, geeft een spectaculair uitzicht over de Maas en de nabijgelegen haveninstallaties.

Hotel
Het hotel heeft 72 kamers, waaronder twee in de torentjes. Er zijn conferentiezalen, en een restaurant met 400 plaatsen. Hotel en restaurant, die een bijzondere aantrekkingskracht hebben op een divers publiek, zijn mede inspirator en voorbeeld geweest voor de ontwikkeling van het Lloyd Hotel, dat in 2004 in Amsterdam werd geopend.

Ook is Hotel New York bekend van de zeer populaire zangeres Anouk, die zich een ruime tijd heeft opgesloten in het hotel om daar haar album "Hotel New York" te schrijven.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Hotel_New_York_(Rotterdam)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 234.