kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ibiza

Ibiza (Catalaans: Eivissa) is een Spaans eiland in de Middellandse Zee met een oppervlakte van 575 km². Het is een van de twee Pijnboomeilanden en maakt deel uit van de Balearen. De belangrijkste plaatsen zijn Ibiza Stad en Sant Antoni de Portmany. Ibiza is het meest westelijk gelegen eiland van de Balearen. Majorca en Menorca zijn oostelijk gelegen van het eiland.

De officiële Catalaanse naam is Eivissa; Ibiza is de Castiliaanse naam. Eigenaardig is dat men in Nederland de z van Ibiza gewoonlijk als ts uitspreekt, hoewel deze letter in het Spaans toch als s of th (als in het Engelse think) hoort te worden uitgesproken. Wellicht is deze foute uitspraak overgenomen van Duitstalige toeristen (in het Duits moet de z immers wel als ts worden uitgesproken).

Het eiland is een populaire vakantiebestemming onder jongeren, voornamelijk als gevolg van het drukke nachtleven dat op het eiland is gevestigd.

Eivissa werd in 1235 veroverd door Jacob I (Jaume I). Sa Caleta is een plaats waarvan de Fenicische nederzetting deel uitmaakt van het Werelderfgoed.

Ibiza (muziekgenre)
Ibiza is eveneens een genre in de housemuziek. De naam is afgeleid van het eiland Ibiza waar dit genre zich met een eigen kenmerkende stijl heeft ontwikkeld. Op Ibiza zetelen vele studio's die elk hun eigen compilaties voortbrengen, wel gericht op het bovengenoemde genre, samenwerkend door en met welbekende DJ's uit o.a. eigen land Spanje, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Brazilië, VS, Nederland, Japan, Oostblok (voormalig Oost-Duitsland, Berlijn) en eigenlijk vanuit de hele wereld, de bekendere DJ's vanuit landen die zich aangetrokken voelen tot deze muziekstijl.
Dit muziekgenre is het beste te vergelijken met melodieuze, mid-tempo muziek, soms afgewisseld met Spaanse gitaargeluiden, diepe, ruimtelijke geluiden of frisse zomerse invloeden (samenvattend ook wel Chill Out, Balearic Ambient Grooves, Lounge genoemd). De muziek is voornamelijk bedoeld om te relaxen en om deze uitstraling te geven mede vanwege de al in de jaren '60/'70/'80 populaire bestemming voor hen die zich wilden vereenzelvigen met een bepaalde levensstijl en levensvisie.
Een bekend album behorend en afkomstig van het Ibiza genre is Café del Mar (Balearic Ambient en Chill Out).

Zie ook: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Ibiza

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.