kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Idi Amin

Idi Amin, geboren tussen 1923 en 1925 in de Kakwa stam in Koboko, ten noordwesten van Uganda, was van 1971 tot 1979 dictator in Uganda.

Zijn regeringstijd wordt als een van de bloedigste in de moderne Afrikaanse geschiedenis beschouwd. Hij droeg de bijnaam slachter van Afrika; zijn bewind kostte aan ongeveer 300.000 mensen het leven.

Generaal Amin greep de macht in Uganda op 25 januari 1971, waarna hij een dictatoriaal regime vestigde. De militaire leiders die zijn staatsgreep niet steunden, werden door hem geëxecuteerd. Het gerucht gaat dat hij enkele van hun hoofden in de vriezer bewaarde, om op tafel te zetten als gasten kwamen eten.

In 1972 heeft hij de Indiase gemeenschap van Uganda (circa 40.000) uit Uganda verjaagd; hij beweerde daartoe opgeroepen te zijn door God. Indiase inwoners die weigerden te vertrekken, werden uitgemoord door Amins troepen.

In 1976 ondersteunde Idi Amin een terroristische actie van de PLO, door deze organisatie toe te staan een gekaapt toestel van Air France en de passagiers onder te brengen op het Ugandese vliegveld Entebbe en van daaruit eisen te stellen aan Israël. Een bliksemactie van het Israelische leger op 4 juli 1976 (waarbij de Israelische veldcommandant Yonathan Netanyahu omkwam) maakte een eind aan de gijzeling.

In 1978 vielen Amins troepen Tanzania binnen. In 1979 lukte het Tanzania, met behulp van Ugandese guerrillastrijders, om Amin te verjagen. Op 11 april 1979 kwam definitief een eind aan zijn bloedige regime.

De vroegere president van Uganda, Milton Obote, kwam weer aan de macht. Amin vluchtte naar Libië. Eind de jaren '80 verhuisde hij naar Saudi-Arabië, waar hij een ongestraft luxeleventje leidde en op 16 augustus 2003 overleed.

Amin kon niet schrijven en nauwelijks lezen. In de loop der jaren heeft Amin zichzelf imposante titels toegekend, variërend van 'president voor het leven' tot 'koning van Schotland'.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Idi_Amin

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 781.