kunstbus
Dit artikel is 20-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jacobus de Meerdere

Jakobus de Meerdere is een discipel en apostel van Jezus Christus. In het Spaans en Portugees wordt de naam San Iago verkort tot Santiago.

Jakobus in de Bijbel
Hij werd geroepen terwijl hij aan het werk was op het schip van zijn vader Zebedeüs, samen met zijn broer Johannes (zie o.a. Matteüs 4:21,22). Wellicht was hij een neef van Jezus (vergelijk Matteüs 27:56, Marcus 15:40, 16:1 en Johannes 19:25).

Tijdens de driejarige rondwandeling van Jezus volgde Jakobus hem van zeer nabij en werd één van de drie belangrijkste discipelen, naast zijn broer Johannes en Petrus (zie Mattheüs 17:1 en 26:37, en Lukas 8:51).

In het boek Handelingen van de Apostelen lezen we dat hij door Herodes met het zwaard ter dood werd gebracht, als eerste van de discipelen of apostelen (Hand.12:2): Omstreeks die tijd nam koning Herodes enkele leden van de gemeente gevangen en mishandelde hen. Jakobus, de broer van Johannes, liet hij met het zwaard ter dood brengen.

Jacobus de Meerdere schreef de Brief van Jakobus, die in de Bijbel opgenomen is.

Deze apostel Jakobus is niet dezelfde als Jakobus de Rechtvaardige.

Schutspatroon, attributen en naamdag
In de christelijke iconografie is de schelp het attribuut van Jakobus de Meerdere. Deze is bevestigd aan zijn hoed, mantel of knapzak.[2] De Sint-jakobsschelp is hiernaar vernoemd. Ook wordt hij vaak afgebeeld met een staf, het attribuut van de pelgrim.
De Orde van Sint-Jakobus van het Zwaard koos Jakobus de Meerdere als schutspatroon. Volgens de legende was zijn graf ontdekt op het "sterreveld" in Santiago de Compostella en had de lang geleden gestorven heilige ooit, op een paard gezeten, op wonderbaarlijke wijze ingegrepen in een veldslag en daar vele Moren gedood. Ook in het Graafschap Holland was er een Orde van Sint Jacob in Holland.

Volgens de overlevering leverde koning Ordoño I van Asturië in 859 een veldslag tegen de Moren, waarbij zijn leger onverwacht hulp kreeg van een geheimzinnige ruiter die de Moren doodde, zodat de slag gewonnen werd. Het lag voor de hand dat de ruiter niemand anders was dan Sint Jakobus (Santiago), die sindsdien in Spanje dan ook de titel Matamoros (Morendoder) draagt.

Zijn naamdag is op 25 juli. In de Orthodoxe Kerk is 30 april zijn naamdag. Hij is de patroonheilige van Spanje, Antigua, Guatemala, Santiago, Chili, Galicië, Loiza, Medjugorje, Montréal, Nicaragua, Pistoia, Santiago de Compostella, Sint Jacobiparochie, Den Haag , Kemzeke en van de soldaten, ruiters en krijgers, de arbeiders, de lastendragers, de hoedenmakers, de bont- en pelswerkers, de kousenmakers, de bewakers, de (ketting)smeden, de apothekers en drogisten, de dierenartsen en de pelgrims en tegen de reuma en de artritis en voor goed weer en de groei van appels en veldvruchten.

Nederlandse en Belgische kerken gewijd aan Jakobus de Meerdere
Sint-Jacobskerk, Antwerpen
Sint-Jacobusparochie Kemzeke
Sint-Jacobus de Meerdere, Haasdonk
Heilige Jacobus de Meerdere, Bocholtz
Grote of Sint-Jacobskerk, Den Haag
Sint-Jacobuskerk, Den Haag
Jacobus de Meerdere (Zeeland) Noord-Brabant
Sint Jacobus de Meerdere, Den Dungen
Sint-Jacobskerk (Vlissingen)
Sint-Jacobskerk (Brugge)
Sint-Jacobskerk (Gent)
Sint Jacobus de Meerdere, Valburg (Gld)

Trivia
Op 25 januari 2007 werd bij het veilingshuis Sotheby's uitzonderlijk een werk van Rembrandt "Portret van St.-Jacob de Meerdere" uit 1661, geveild ter waarde van $ 25,8 miljoen.

De Sint-jakobsschelp is vernoemd naar Jakobus de Meerdere.

Sint Jakobus de Meerdere is de patroon van Den Haag. Zowel de middeleeuwse Grote of Sint-Jacobskerk als de neogotische Sint-Jacobuskerk werden aan hem gewijd.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacobus_de_Meerdere

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 1206.