kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jan Amos Comenius

Jan Amos Komenský (gelatiniseerd als Jan Amos Comenius) (Nivnice, Moravië, 28 maart 1592 - Amsterdam, 15 november 1670) was een Tsjechisch filosoof, theoloog en pedagoog.

Comenius werd geboren in Oost-Moravië. Op 12-jarige leeftijd was hij al wees. Hij studeerde theologie en filosofie in Heidelberg.

Een van zijn bekendste werken is de Janua Linguarum Reserata (de geopende talenpoort)(1631), waarin voor het eerst onderwijs in talen, met name in het Latijn, met ander onderwijs verbonden wordt. Het werk is in 12 Europese talen en enige Aziatische talen vertaald. Daarnaast schreef hij de Orbis sensualium pictus (De zichtbare wereld in beeld). Dit is een geïllustreerde versie van de Janua en wordt wel als de stamvader van alle kinderboeken beschouwd. Het was meteen ook de eerste kinderencyclopedie.

Zijn belangrijkste pedagogische werk is de Didactica magna (Grote onderwijsleer), die tot vandaag als een belangrijke mijlpaal in de didactiek wordt gezien.

Zijn pedagogiek heeft als middelpunt een christelijk humanistische levensbeschouwing. Hij verstaat onder pedagogiek de kunst om een ieder alles te kunnen aanleren. Didactiek omschrijft hij als de kunst van het onderwijzen. Mathetiek is voor hem de kunst van het leren.

Als beginsels van zijn leermethode stelt hij het leren door iets te doen, met een nadruk op aanschouwelijke eerder dan mondelinge overdracht, de moedertaal eerder dan een vreemde taal en voorbeeld eerder dan woord.

Na een zwervend bestaan vanwege godsdiensttwisten kreeg Comenius in 1656 asiel in Amsterdam, op voorspraak van zijn vriend De Geer die hem enige jaren in het Huis met de Hoofden liet wonen. Hij overleed op 78-jarige leeftijd in Amsterdam, maar werd begraven in Naarden.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Amos_Comenius.Pageviews vandaag: 516.