kunstbus
Dit artikel is 03-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jason

Jason is een jongensnaam van Ionisch Griekse oorsprong, hetgeen letterlijk betekent; "hij die zal gezond maken". De naam Jason wordt ook gespeld als Iason of Iasoon.

Jason kan verwijzen naar:
. een gehelleniseerde joodse geschiedschrijver
. Jason van Pherae, een tiran van de Thessalische stad Pherae
. Jason van de Oniaden, kort voor de Makkabeese opstand hogepriester in de Joodse tempel te Jeruzalem

Jason in de Griekse mythologie
Jason (Grieks Ἰάσων / Iásôn) was in de Griekse mythologie de zoon van koning Aeson, de koning van Iolkos, een stad in Thessalië. Koning Aeson werd van de heerschappij beroofd door zijn halfboer Pelias. Toen Jason geboren werd, waren zijn ouders bang dat Pelias hem zou doden en daarom stuurden ze hem stiekem naar het Peliongebergte, waar hij werd opgevoed door de wijze Centaur Cheiron.

Toen Jason twintig was ging hij terug naar Iolkos om er het koningschap op te eisen. Hij eiste de troon van zijn vader terug en Pelias zei dat hij die zou krijgen, maar hij vertelde Jason ook dat hij werd geplaagd door de geest van Phrixos die eiste dat het Gulden Vlies zou worden teruggehaald.

Jason besloot de tocht te ondernemen en verzamelde een groot aantal Griekse helden voor de tocht, onder wie Herakles, Theseus, Peleus, Meleager, Laertes, Zetes en Calais, Castor en Pollux en de zanger Orpheus. De deelnemers aan de expeditie werden de Argonauten genoemd, omdat hun schip de Argo heette.

De tocht leidde naar Colchis aan de oostkant van de Zwarte Zee. Hier aangekomen vroeg hij de koning van Colchis (Aietes) om het Gulden Vlies. Deze wilde het geven als Jason zijn opdrachten uitvoerde: Jason moest twee stalen, vuurademende stieren temmen en met ze het veld ploegen, vervolgens drakentanden zaaien en de krijgers verslaan die hieruit zouden groeien. Met hulp van de dochter van de koning Medea wist Jason de opdrachten te voltooien. De voorwaarde voor deze hulp was echter dat Jason haar moest beloven met haar te zullen trouwen. Na deze opdrachten keert Jason terug naar de koning om het Gulden Vlies te ontvangen. Aietes, verrast en boos dat Jason zijn opdrachten gehaald heeft, vertelt Jason dat het Gulden Vlies door een draak bewaakt wordt; om het te krijgen moet Jason eerste de draak verslaan. Orpheus zingt de draak in slaap waardoor Jason het Gulden Vlies kan meenemen. Aietes is boos dat Jason het Gulden Vlies toch heeft kunnen meenemen en zijn dochter Medea en zoon (de troonopvolger) met hem mee zijn. Hij gaat met zijn schepen achter de Argo aan. Medea snijdt haar broertje in stukken en gooit ze over boord, Aietes blijft geen andere optie dan zijn schepen de stukken van zijn zoon te laten verzamelen zodat hij begraven kan worden en de Argo te laten gaan.

Jason en Medea trouwen en krijgen kinderen. Als Jason jaren later verliefd wordt op een andere vrouw wordt Medea zo boos dat ze haar twee kinderen vermoordt. Daarna laat ze de Argo op Jason omvallen terwijl hij in de schaduw lag te slapen, en zo eindigde Jason.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.