kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Javier Guzman

Javier Guzman (13 april 1977)

Nederlandse stand-up comedian en cabaretier

Guzman werd in 1977 geboren in Las Palmas (Gran Canaria) als zoon van een Spaanse vader en een Nederlandse moeder. Hij emigreerde op zijn zevende van Spanje naar Nederland.

Na het afronden van de HAVO deed hij na lang twijfelen auditie aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Hij werd aangenomen en studeerde af in 2003. Tijdens zijn studie maakt Javier twee korte cabaretvoorstellingen met Paul de Munnik. Javier zong samen met alle leerlingen van de academie in het achtergrondkoor bij de concerten van Paul de Leeuw in Ahoy. Verder schreef en speelde hij in De Achtbaan van de AVRO. Hij werd genomineerd voor de 'AVRO Belofte Prijs'.

Javier treedt ook op bij de Comedy Explosion en in de Comedy Club in Amsterdam.

In december 2000 verrast hij vriend, vijand en vooral zichzelf als hij in London een Open Mic Award wint.

In 2001 speelde Javier een rol in de korte horrorfilm Deadline.

De carrière van Javier neemt een stormachtige vlucht als hij in 2002 zowel de jury- als publieksprijs wint op het Leids Cabaret Festival.

Met zijn hoofdrol in het komische inburgeringsprogramma 100% AB van Paul Ruven voor de VPRO stijgt Guzmans ster snel tot grote hoogte. Voorstellingen zijn in korte tijd uitverkocht en worden verplaatst naar grotere zalen.

In 2002 wordt bij de Vara zijn sinterklaasconference Guzman deelt uit uitgezonden waar 1 miljoen mensen naar kijken. Ook in 2003 en 2004 zou hij op televisie te zien zijn met een 'Sinterklaasconference'.

In 2003 gaat in De Kleine Komedie zijn eerste voorstelling genaamd Bot in première. De regie was in handen van Peter Heerschop en de dramaturgie van Andre Veltkamp.

Ondertussen is Guzman afgestudeerd aan de Kunstacademie en vertrekt hij naar Amsterdam.

In oktober 2004 ging zijn tweede avondvullende programma 'Ton Zuur' in premiere. Aanleiding voor de voorstelling was het krantenbericht over een man genaamd Ton Zuur die ruim twee jaar na zijn dood in zijn Rotterdamse woning werd gevonden. Guzman gebruikte dit als illustratie voor de eenzaamheid en onverschilligheid in de maatschappij.

Na een hoop persoonlijke problemen, breed uitgemeten in de pers, verwerkt Guzman zijn ervaringen in een voorstelling genaamd Delirium, zijn persoonlijkste voorstelling tot nu toe. Zijn motto is: "Leven is niet iets waar ik goed in ben, maar ik kan er wel leuk over vertellen."

Websites: www.javierguzman.com, www.zwartekat.nl, variatee.vara.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.