kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jean ThomassenJean Thomassen (Den Haag, 5 september 1949) is een Nederlands schilder en schrijver.

Website: atelier in Den Haag. Het was actrice Ine Veen die hem zijn eerste tentoonstelling en tv-documentaire bezorgde en ook model stond voor zijn ongewone doeken.

Zijn werk werd eind jaren tachtig bekroond met prijzen in Canada, de Verenigde Staten en Bulgarije. Hij is de voornaamste exponent van het absurde realisme. Overzichtstentoonstellingen in museum het Markiezenhof in Bergen op Zoom (1995) en in het Westfries Museum (2000 en 2001) trokken veel belangstelling van pers en publiek.

Grote bekendheid kreeg hij in 1991 door een reeks herdenkingstentoonstellingen rond ballerina Anna Pavlova. Hij schreef de geruchtmakende biografie Anna Pavlova, triomf en tragedie van een megaster die zou ontaarden in een internationale actie voor de terugkeer van de stoffelijke resten van Pavlova van Londen naar Rusland. Jean Thomassen en Ine Veen verschenen in vele internationale kranten en Thomassen werd ook geïnterviewd door CNN.

Sinds 1998 vermeldt het Guinness Book of Records Thomassen als de maker van 's werelds allerkleinste olieverfschilderij. Het meet 1,2 x 1,2 mm en stelt het rechteroog van Ine Veen voor. Thomassen schildert ook veel portretten in opdracht; vaak met gemalen egyptische mummie, vermiljoen, smalt en andere antieke verfstoffen. Gerard van Hulst schreef een boek over de absurde realiteit van Jean Thomassen en de schilder zelf is auteur van Oude meesters van morgen, een boek over de befaamde Daan Ennekingcollectie. Andere publicaties zijn o.a.: Zwendel in de Kunst- en Antiekhandel , Smeerlappen in de kunst ,Het Evangelie van het kwaad en Egypte, eerder en anders.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article Jean Thomassen. Een bijzonder boek dat de lezer meeneemt naar de wereld van de Hekserij,Voodoo en Zwarte Magie want dat zijn de meest afschuwelijkste vormen van bijgeloof, die ten grondslag lagen aan rituele moorden, seksschandalen, kannibalisme en de gruwelijkste uitspattingen die het menselijk brein ooit heeft bedacht.

Thomassen beschrijft de geheimzinnige wereld van de duisternis waar groeperingen zich overgaven aan de liederlijkste uitspattingen, waar men bloed van mensen dronk en het vlees van honden at. De heksenvervolgingen, de baardharen van de profeet Mohammed, de waarzegster die Napoleon zijn roem en ondergang voorspelde maar ook de Messias die met 144.000 maagden naar bed moest, om nog maar te zwijgen over de onthoofding van Jayne Mansfield. Ze passeren allemaal de revue in dit wonderlijke boek dat sommige mensen in 1 adem uitlazen en waar anderen slapeloze nachten van kregen want bestond dit echt allemaal? Eén ding wordt er na het lezen duidelijk: dat geschiedenis heel interessant en boeiend kan zijn, zeker als het over dit soort onderwerpen gaat.

Begin augustus 1970 schreef de auteur de laatste regel van dit boek, maar door allerlei verwikkelingen bleef het manuscript in een bureaula liggen. Een grote uitgeverij had in de jaren zeventig al kenbaar gemaakt het graag te willen publiceren maar de auteur bedankte voor dit verzoek, wel verschenen er een aantal artikelen over de inhoud in een Belgische weekblad.
Jean Thomassen is o.a. de auteur van boeken als de fraaie uitgave Oude meesters van morgen maar ook van Zwendel in de kunst en Antiekhandel en de biografie Triomf en tragedie van een megaster (over het leven van ballerina Anna Pavlova) waar hij de wereldpers mee haalde. Daarnaast is hij eén van de voornaamste exponenten van het Nederlandse absurde realisme en al bijna 10 jaar volgens het Guiness Book of Records de maker is van 's werelds aller kleinste olieverfschilderij dat het rechteroog van zijn muze, oud ballerina en actrice Ine Veen www.ineveen.nl voorstelt, zij is het trouwens die we ook op de cover van dit boek kunnen zien op een foto die hoorde bij een artikel over Voodoo.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 196.