kunstbus
Dit artikel is 04-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jesse Helms

Mad TV VIAGRA Jesse Helms (Andrew Daly)

Aartsconservatieve voormalige Amerikaanse senator voor de staat North Carolina (Monroe (North Carolina), 18 oktober 1921 - Raleigh (North Carolina), 4 juli 2008).

Jesse Helms was lid van de Republikeinse Partij. Helms was van 1995 tot 2001 voorzitter van de buitenlandcommissie van de Amerikaanse senaat. Hij werd voor het eerst verkozen in 1973, en verliet in 2003 de senaat. Elizabeth Dole was zijn opvolger.

Voordat hij in 1972 in de Senaat werd gekozen was Helms bij het publiek in North Carolina bekend als kranten- en tv-commentator.

Helms zat dertig jaar in het Congres, waar hij op de rand van racisme balanceerde en slag leverde met liberalen, communisten en soms ook mede-Republikeinen. Hij is een van de naamgevers van een wet waarmee in 1996 het Amerikaanse embargo tegen Cuba werd verzwaard en verlengd (Helms-Burton).

Helms werd vooral bekend als voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken. Zijn bijnaam was 'Senator No', omdat hij 'nee' zei tegen alles wat vooruitstrevend was. Zo was hij één van de grootste tegenstanders van ondertekening, door de Amerikanen, van het klimaatverdrag van Kyoto. Helms werd in Amerika ook geregeld gepersifleerd, onder meer door de makers van Mad TV. Hij had ook weinig op met internationale instellingen zoals de Verenigde Naties.

Op gevorderde leeftijd werd Helms geplaagd door een reeks aandoeningen en twee jaar geleden werd hij in een verpleeghuis opgenomen vanwege vasculaire dementie, een gestage achteruitgang van de hersenen tengevolge van herhaalde kleine herseninfarcten. Hij overleed vrijdag 4 juli 2008 op 86-jarige leeftijd.

Wet Helms-Burton
De Cuban Liberty and Democratic Solidarity (Libertad) Act van 1996 (beter bekend als de wet Helms-Burton) is een Amerikaanse wet die het embargo van de Verenigde Staten tegen Cuba verstrengt en verlengt. De wet is genoemd naar de Republikeinse senator Jesse Helms en de Republikeinse afgevaardigde Dan Burton.
De wet werd goedgekeurd op 12 maart 1996 door het Amerikaans Congres. De aanleiding was het neerschieten van twee privévliegtuigen, die zich ophielden in het luchtruim van Cuba, door Cubaanse gevechtsvliegtuigen op 24 februari 1996. De vliegtuigen waren van een Cubaanse vluchtelingengroep genaamd de "Broeders die te hulp komen" (Hermanos al Rescate).
De wet zegt onder andere dat elk niet-Amerikaans bedrijf dat "met opzet handelt in eigendommen uit Cuba die zonder compensatie geconfisqueerd werden van een VS-inwoner" voor de rechtbank kan worden gedaagd en dat de leiders van dat bedrijf de toegang tot de VS kan worden ontzegd. Uiteindelijk gaat de wet over alle handel met Cuba, want alles is op een of andere manier verbonden met iets dat geconfisqueerd werd tijdens de Cubaanse Revolutie in de jaren '50 van de vorige eeuw. Niet-Amerikaanse bedrijven die handel drijven met Cuba kunnen dus gesanctioneerd worden. Dit komt erop neer dat buitenlandse bedrijven moeten kiezen tussen handel met Cuba of met de VS, waarbij deze laatste natuurlijk een veel grotere markt is. Dat de Amerikaanse overheid de wet ook actief uitvoert, werd bijvoorbeeld duidelijk toen in februari 2006 het Hotel Maria Isabel Sheraton in Mexico-stad op verzoek van de Amerikaanse regering zestien Cubaanse zakenlieden, die daar verbleven voor besprekingen met Amerikaanse zakenlieden, het hotel uitzette.
De wet Helms-Burton werd veroordeeld door de Raad van Europa, de Europese Unie, Canada, en andere bondgenoten van de V.S. die normale handelsbetrekkingen onderhouden met Cuba. De wet voorzag een straf voor niet-Amerikaanse bedrijven die handel dreven met Cuba, hetgeen volgens andere landen tegen de geest is van het internationale recht en soevereiniteit.
De wet werd ook veroordeeld door humanitaire organisaties omdat volgens hen dit soort sancties de bevolking treft en niet de leiders. - (http://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_Helms-Burton

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.