kunstbus
Dit artikel is 10-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jesse Jackson

Amerikaanse baptistische predikant, politicus en burgerrechtenactivist, geboren 8 oktober 1941 in Greenville (South Carolina).

Jesse Louis Jackson Sr., geboren als Jesse Louis Burns werd na een onvoltooide studie theologie een naaste medewerker van Martin Luther King en hij stond aan diens zijde toen King werd vermoord. Later dat jaar (1968) werd hij tot baptistische dominee bevestigd.

Jackson richtte PUSH (People United to Serve Humanity) op in 1974, een organisatie bedoeld om zwarten meer bij de economie te betrekken, en in 1986 werd hij voorzitter van de Rainbow Coalition, een organisatie waarin diverse minderheidsgroepen, vredesactivisten, milieu-organisaties en politieke groeperingen ter ondersteuning van de armen zijn verenigd. In 1996 werden de twee samengevoegd.

In de jaren '80 groeide Jackson uit tot een belangrijke woordvoerder van de minderheden- en burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. Hij deed tweemaal, in 1984 en 1988, een poging de democratische kandidatuur voor het presidentschap te behalen, en hoewel hij beide keren faalde, toonde hij hiermee wel aan dat Afrikaanse-Amerikanen inmiddels een belangrijke politieke factor binnen de Democratische Partij geworden waren.

Jackson werd ook bekend door, soms succesvolle, onderhandelingen met de leiders van landen als Syriƫ, Irak en Cuba over de vrijlating van Amerikaanse gevangenen, en Bill Clinton eerde hem met de Medal of Freedom, de hoogste civiele onderscheiding in de Verenigde Staten. Hij was betrokken bij demonstraties tegen de Irakoorlog. Zijn zoon, Jesse Jackson Jr., is lid van het Huis van Afgevaardigden.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jesse_Jackson

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 700.