kunstbus
Dit artikel is 11-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Johan Cruijff

Hendrik Johannes Cruijff (Amsterdam, 25 april 1947, Johan Cruijff (infouitleg)) is een voormalig Nederlands voetballer van onder meer Ajax, Feyenoord en Barcelona en voetbaltrainer. Hij werd verkozen tot Europees voetballer van de twintigste eeuw. Cruijff kan worden beschouwd als de beroemdste Nederlandse voetballer aller tijden. Hij wordt ook wel "De Grote Meester" genoemd. Na zijn carrière als voetballer werd hij trainer en daarna voetbalanalist.

Cruijff werd internationaal bekend vanwege zijn elegante spel en zijn tactisch inzicht. Hij geldt als een van de beste voetballers uit zijn tijd, naast Franz Beckenbauer en Pelé, hoewel hij behalve de prijzen met Ajax geen grote titels heeft gewonnen - noch met het nationale elftal, noch met zijn latere club Barcelona.

De achternaam Cruijff wordt officieel met een ij geschreven. In veel vreemde talen, zoals Engels, Spaans en Frans, komt de combinatie uijff zeer vreemd over en is zij moeilijk uitspreekbaar. Daarom wordt de naam in het buitenland vaak geïnternationaliseerd tot Johan Cruyff, met een y, maar ook zijn column in De Telegraaf schrijft hij onder laatstgenoemde naam.

Cruijffiaans
Cruijff is in Nederland tevens beroemd geworden vanwege zijn uitspraken, meestal oneliners die het midden houden tussen een briljant inzicht en een open deur. Ook in Spanje is hij beroemd geworden om zijn uitspraken, zoals En un momento dado (een letterlijke vertaling van op een gegeven moment, terwijl in het Spaans dado in deze context alleen bij goddelijke interventie gebruikt wordt). Men spreekt wel eens van Cruijffiaans taalgebruik.

Over voetbal
"Als wij de bal hebben kunnen zij niet scoren."
"Kijk, de bal moet minimaal tussen die twee palen."
"Als je sneller wilt spelen kun je wel harder lopen maar in wezen bepaalt de bal de snelheid van het spel."
"Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt wint."
"Je gaat het pas zien als je het door hebt."
"Als je ergens niet bent, ben je óf te vroeg óf te laat."

Over zichzelf
"Als ik thuiskom van een televisie-analyse, vraagt mijn vrouw: Wat heb je gezegd? Dan zeg ik: Al sla je me dood."
"De tijd dat ik zelf geld meenam is al heel lang geleden. Ik neem altijd de naam en het gezicht mee."

Over de Wedstrijd (Voetbal)
"Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen."
"Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort als de tegenstander."
"Het behoort tot de wetten van het voetbal dat op succes vaak een grote teleurstelling volgt."
"Soms moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt."
"Spelers worden beïnvloed. Mensen worden beïnvloed. Spelers worden weer door mensen beïnvloed."
"Er zijn in een wedstrijd drie minuten - en die natuurlijk onderverdeeld in momenten - waar het op aankomt."
"Het is natuurlijk een gegeven dat wanneer de achterste van de vier niet goed in de balcirculatie je op het middenveld juist een mannetje meer maar dan moet je je niet laten zakken terwijl je elftal in twee delen op de helft van de tegenpartij." (citaat in NRC Handelsblad, 30 maart 1997)
"Kijk, de bal moet minimaal tussen die twee palen." (commentaar in de rust van een hopeloze wedstrijd van het Nederlands elftal, waarin de ballen alle kanten op vlogen).
"Ik heb wel eens gezegd: als je met 4- voor staat en er zijn nog tien minuten te spelen, kun je beter twee ballen op de lat schieten, zodat de mensen oei en ai roepen, want als je 5- maakt, is dat alleen maar voor de stand."
"Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg, óf te laat." (2005, na de televisiebeelden van een late tackel)
"Het moeilijke van een makkelijke wedstrijd is om een zwakke tegenstander slecht te laten voetballen."
"There is only one ball on the pitch" (als analist bij de BBC)
"If they can organize the midfield" (Als analist bij de BBC op de vraag van een journalist of Engeland kan winnen van Duitsland)
"Als je een goal maakt, ja dan zit hij er in"
"De zegen van al die gelijkmakers is hun stellige ondergang."
Tom Egbers: "Gaat Barcelona winnen vanavond?" Cruijff: "Ik denk dat ze geen keus hebben." (2002)

Over Techniek/Tactiek
"In voetbal is het simpel: je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd vertrekt."
"De basis is de bal zo snel mogelijk onder controle krijgen zodat je iets meer tijd hebt om te kijken."
"Je moet schieten, anders kun je niet scoren."
"Voor een slechte voetballer heeft hij een hele goede techniek. Maar voor een goede voetballer heeft hij juist een slechte techniek." (over Zlatan Ibrahimovic)
"Voetbal hoort gespeeld te worden in een 4-3-3 opstelling. Je kunt niet met twee spitsen spelen, want dan krijg je oneven getallen en kan een elftal nooit functioneren."
"Tactiek is niet je man uitschakelen of zo. Nee, het is weten waar je mee bezig bent."
"Als ik een bal aan de voet heb die ik wil afspelen, dan moet ik rekening houden met mijn bewaker, de wind, het gras, de snelheid waarmee de spelers lopen. Wij berekenen de kracht waarmee je moet schoppen en de richting waarin in ééntiende seconde. Een computer doet daar twee minuten over!"
"Wat is snelheid? Vaak verwisselt de sportpers snelheid met inzicht. Kijk, als ik iets eerder begin te lopen dan een ander, dan lijk ik sneller."
"Zonder de bal kun je niet winnen."
"Om goed te voetballen, heb je goede voetballers nodig, maar een goede voetballer heeft bijna altijd het probleem van een gebrek aan rendement. Hij wil het altijd mooier doen dan strikt noodzakelijk."
"Mensen zeggen ook dat een ploeg die met tien man speelt gevaarlijker is dan een ploeg met elf man. Hoe vaak heb je dàt nou niet gehoord? Dat komt alleen maar, omdat vijf van die elf denken: ik doe een stapje minder, terwijl vijf van die tien er juist een schepje bovenop doen."
"Vier achter en vier op het middenveld kan nooit functioneren. Je driehoeken vallen weg. Je moet altijd driehoeken hebben, want alleen dan heb je constant twee afspeelmogelijkheden."
"Als mijn aanvaller één-tegen-één komt zeg ik altijd: 'Laat het hem lekker uitzoeken.' Dan zeggen de spelers: 'We kunnen hem toch helpen?' Mijn antwoord is dan: ten eerste is de kans groot dat je in de weg loopt en bovendien trek je als tweede aanvaller een tweede verdediger mee en twee tegen twee is moeilijker dan één-tegen-één."
"Als je een hoge balcirculatie nodig hebt, kan het niet zo zijn dat er een speler met de bal gaat lopen. Dat kan niet. Je kunt hooguit met een bal lopen om een ander de tijd te geven ergens te komen."
"Wanneer je met twee spitsen speelt, kan de keeper van de tegenpartij de bal negen van de tien keer bij een vleugelverdediger kwijt, vervolgens moeten de vier middenvelders weer opschuiven, dat gaat even goed, maar in de loop van de wedstrijd worden er toch fouten gemaakt, daarom speel ik altijd met drie spitsen, omdat de veldbezetting dan beter is."
"Je moet een gat voor je laten vallen en er dan zelf inlopen."
"Als je op balbezit speelt, hoef je niet te verdedigen, want er is maar één bal."
Tom Egbers, over de twee gemiste penalty's van Frank de Boer in de halve finale van het EK 2000: "Wat doet hij nou fout, Johan?" Cruijff: "Hij schiet ze er niet in."
"Wat heb je nou liever? Één goed 11-tal of 11 goede 1-tallen?"
"Er was spektakel zat, maar qua teamspel was het een complete chaos" (Johan Cruijff is kritisch over het spelpeil bij Barcelona-Real Madrid)
"Kluivert, die trapt nog geen deuk in een pakje boter"

Over geld
"Je bent net zoveel waard als de tijd die je op TV komt."
"De tijd dat ik zelf geld meenam is al heel lang geleden. Ik neem altijd de naam en het gezicht mee."
"Ik laat me betalen voor mijn Naam en Faam, het liefst door onnozelen."
"Ik ben geen dief van mijn eigen portemonnee."

Over Ajax
"Als je dan zegt dat het stadion eigenlijk het Johan Cruijff Stadion had moeten heten dan geef ik je gelijk. Als je commercieel denkt, dan had het stadion naar mij vernoemd moeten worden. Ze denken hier commercieel, maar toch hebben ze dat niet gedaan. Dat is raar." Over de Amsterdam ArenA
"Bergkamp speelde ver onder nul."
"Als je ergens niet bent, ben je óf te vroeg óf te laat." (Johan Cruijf over het spitsenprobleem van Ajax (voor de komst van Huntelaar))
"Ik neem altijd zélf de beslissingen. Dus als ze bij Ajax tegen me zeggen: 'Je bent te oud', dan zeg ik: 'Dat beslis jij niet, dat beslis ik'."

Over Spanje
"De hoogste opgave van het menselijk kennen is: te begrijpen dat hij niet begrijpen kan."
"Er is nu eenheid, iedereen doet in principe wat ik vraag. Het zijn namelijk geen Hollanders, die als je begint met ademhalen al zeggen: ja maar..."
"Ik spreek beter Spaans dan welke Nederlander dan ook, maar slechter Spaans dan welke Spanjaard dan ook."

Over het WK (Nederlands Elftal)
"Eén van de 32 landen die deelnemen aan het WK wordt wereldkampioen. De anderen niet, want die zijn er niet." (2005, nadat het Nederlands elftal, dat zich al had geplaatst voor het WK, met - gelijk had gespeeld tegen het niet geplaatste Macedonië)
"Wij hebben het uitstekend gedaan, simpelweg omdat we niet beter konden" (Uitschakeling Nederland WK2006)
"De bal is een essentieel onderdeel van het spel" (11 juni 2006, tijdens de rust bij de wedstrijd Nederland - Servië & Montenegro)
"Zolang jij de bal hebt, kenne zij niet scoren" (11 juni 2006)
"Oranje is een blije kleur."
"Ze hadden een moeilijke poule, dat wil zeggen dat de tegenstanders sterk zijn." (20 juni 2006, over de poule van Nederland tijdens het WK 2006)

Over Johan Cruijff
"Het is heerlijk om te horen dat je de beste bent. Wat betreft mijn mindere kwaliteiten: daar zoek ik altijd de beste rugdekking voor. Zeg maar adviseurs. Ik ga ook niet in het doel staan als ik goed ben vóór."
"Ik ben er nog steeds van overtuigd dat zoals ik het doe je het moet doen want anders zou ik het niet doen."
"Elk nadeel heb z'n voordeel."
"In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk."
"Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet."
"Ik maak eigenlijk nooit fouten want ik heb enorme moeite om me te vergissen."
"Ik hou van werken zolang het werken is waarvan ik hou."
"Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander."
"Geen trainer heeft de wijsheid in pacht. Ik ook niet."
"Toeval is logisch."
"Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor."
"De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn."
"Ik ben er niet zomaar, op mijn zeventiende, als uit de lucht gevallen, ingekomen. Ik was er al vanaf mijn veertiende. Ik pikte toen al de brommers van de jongens uit het eerste elftal. Ik keek niet tegen hen op, ik wist gewoon dat ik er bij moest horen, vroeg of laat."
"Uitersten, daar hou ik niet van. Elk uiterste is iets waanzinnigs."
"Het leven is een stroom zeggen de mensen. Dat klopt. Toen ik laatst tegen de wind in wou spuwen, spoog ik mezelf in het gezicht."
"Als ik thuiskom van een televisie-analyse, vraagt mijn vrouw: Wat heb je gezegd? Dan zeg ik: Al sla je me dood."
"Als het niet goed gaat, dan gaat het niet goed"
"Volgens mij komt in mijn werkwijze de kern van het spel tot uiting."
"Als je voor elke positie de beste speler kiest, heb je nog geen sterk elftal maar een team dat als los zand uiteen valt."
"Het is noodzakelijk dat iedereen er is om het meeste uit zichzelf te halen wat dat dan ook mag zijn."
"Mensen die niet van niveau zijn, kunnen mijn integriteit niet aantasten."
"Al maanden hoor je de regering over het bevorderen van de integratie. Zijn we daar via de sport op een heel breed front mee bezig, gaat diezelfde overheid weer dwarsliggen. Dus schenkingsrecht betalen, terwijl je bezig bent 'hun' probleem op te lossen. Ik vraag me af of onze overheid inderdaad niet in staat is om verder dan de eigen kantoren te denken."

Over geloof
"Ik geloof niet. In Spanje slaan alle 22 spelers een kruisje voordat ze het veld opkomen, als het werkt, zal het dus altijd een gelijkspel worden."
"Bij Barcelona hadden we een kapel in de catacomben, voor iedere wedstrijd gingen beide elftallen daar bidden. Daar zag ik het nut niet van in. Er gingen twee elftallen bidden, maar er kan er slechts één winnen. Nee, met het voetbal heeft het niets te maken."
"Ik geloof niet omdat ik dus niet gelovig ben maar ik denk wel dat er iets anders is, maar daardoor geloof ik datgene wat ik dus denk dat er is."
"D'r is iemand die het regelt."
"Vaak heeft iets in het leven waarschijnlijk een noodzaak."

Overig
"Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd."
"Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kunt wel van ze verliezen."
"Bij AS Roma zal ik nooit kunnen werken. Daar ligt een sintelbaan rond het veld, dat is het ergste wat er is."
"Maar hij traint wel, engerd!" (in Parool over Roelof Pauw)
"De Koreaanse verdediging was net een geitenkaas."
"Je ziet nooit een Hollander die uitblinkt in krachtsporten. Het zit kennelijk niet in onze mentaliteit om te gaan gewichtheffen. Dat kunnen we niet opbrengen. Je ziet wel dat we alle zeeën bevaren hebben. En in hockey, volleybal en voetbal staan we bovenaan. Dus: waar ligt het gaatje en hoe kom je er? Iets slimmer zijn dan een ander. Hollanders hebben een streepje voor."
"Het Nederlandse voetbal is veel leuker dan het Italiaanse. Waar wacht je op? Op één schot per wedstrijd? Of één actie? Je wilt van Ronaldo toch twintig acties zien in plaats van drie?"
"Arrogantie is alleen gepast als je uitblinkt op de rest, in weze blinkt hij niet uit en is zijn arrogantie dus niet gepast." (in HP de tijd, over D.Oostburg)
"Dan moet je twee dingen goed scheiden. Laten we ze dan apart behandelen, het realistische en het idealistische. Realistische kom je dan aan, en dat is het waarom je het wel of niet doet. Realistische is dat iedereen wie mij een beetje na staat - in het voetballen, buiten het voetballen - die hebben op twee basisredenen, dus gezondheid en het prestige in het voetballen, eigenlijk 99 procent afgeraden om daar naartoe te gaan. Om realistische dingen. Ten eerste de manier zoals het Nederlands elftal voetbalt, is Van Basten er wel of niet bij. Wat ken je winnen, als trainer realistisch gesproken, en, allerbelangrijkste, wat krijg je over je heen als het niet lukt. Nou, daar hebben we een klein voorproefje van gehad denk ik de laatste twee weken. Dus wat dat aangaat hebben ze geen ongelijk gehad. Kan alleen maar erger worden. En wat zie je dan, kom je aan het positieve, wat ken je wel halen. Er is maar één mogelijkheid (Van Dorp: "Ik vind dat je nu wel een beetje zielig zit te doen.") Cruijff vervolgt: Nee helemaal niet, want ik kom direct in het tweede gedeelte. Ten eerste praat je over geld, en geld is realistisch, dus als je dan een realistische oplossing gaat zoeken, zit ik die kant op te praten, het eerste gedeelte, nog niet het tweede gedeelte. Als je dan op een gegeven moment een prijs voor iets moet af maken, om op je geld terug te komen, dan praat je dus voor en tegen, dat is normaal, dan praat je niet over het graag willen, want dat is het realistische, praat je over het andere. Nou, de andere kant is niks positiefs te vinden, tenzij je dus zegt wat je ken worden, wereldkampioen, maar voor de rest dus ook helemaal niks. Alles wat erna komt, is afbreken, en nou goed dat is één."(bij Barend & Van Dorp)

Anderen over Johan Cruijff
"Johan war der bessere Spieler, aber ich bin Weltmeister." - Franz Beckenbauer
Johan was de betere speler, maar ik ben wereldkampioen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Cruijff.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.