kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jort Kelder

Jort Paul Wouter Kelder (Gouda, 22 september 1964) is een Nederlandse columnist, televisiepresentator en voormalig hoofdredacteur van het blad Quote.

Website: Nederlands recht aan de Universiteit Utrecht. Kelder, naar eigen zeggen "partieel gevormd" en "een jurist van laag allooi", begon zijn carrière als stagiair bij het zakenblad Quote. Na zijn studie in 1990 werd hij redacteur bij Quote, waar hij sinds december 1993 hoofdredacteur is. In 1997 werd Kelder uitgeroepen tot Jonge Haan, gevolgd door de uitverkiezing tot hoofdredacteur van het jaar 1998. In december 1999 werd Quote door de Nederlandse Uitgeversbond uitgeroepen tot Tijdschrift van het jaar. In april 2007 besloot hij terug te treden als hoofdredacteur. Bij zijn besluit had de overname van Quote door Hachette Filipacchi een rol gespeeld. Kelder blijft nog wel aan als adviseur.

Van oktober 1997 tot juni 1999 was hij medehoofdredacteur van het tijdschrift QPF. Vanaf 1993 publiceert hij diverse artikelen en columns voor het NRC Handelsblad en Het Parool. Met Yvo van Regteren Altena schreef hij in 1996 Man & Pak en in 1999 Extravaganza.

In 2000 presenteerde Kelder het televisieprogramma Kelder & Co en in 2002 de reclamequiz We zijn zo terug, beiden bij de televisiezender NET 5. Per 7 oktober 2005 was Kelder medepresentator van het programma NSE op Talpa. Vanaf 9 december 2006 presenteerde hij de talkshow Parla van de KRO op Nederland 2. Deze reeks is nu afgelopen. Het is niet bekend of er nog een vervolg komt. Nu presenteert hij Dragons' Den, eveneens bij de KRO.

Kelder komt regelmatig in het nieuws vanwege zijn ongezouten uitspraken. Toen hij advocaat Bram Moszkowicz en diens cliënt Willem Holleeder uitmaakte voor "maffiamaatjes" kwam hem dat op een door de strafpleiter aangespannen kort geding te staan, maar de rechter achtte dat er geen sprake was van een onrechtmatige daad jegens Moszkowicz. Ook in hoger beroep op 24 mei pleitte de rechter, Jort Kelder vrij.

Hij is sinds 1991 vegetariër en sinds enkele jaren als mede-initiatiefnemer betrokken bij de Stichting Eet geen dierenleed.

Kelder heeft sinds 2003 een relatie met actrice Georgina Verbaan.

Op 1 april 2007 heeft Jort Kelder aangekondigd te stoppen als hoofdredacteur van Quote.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.