kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Jos BrinkJos Brink spreekt Konlinklijke Familie toe tijdens TV Show


Josephus Gerardus (Jos) Brink (Heiloo, 19 juni 1942) is een Nederlands acteur, cabaretier, musicalster, schrijver, predikant, hoorspelacteur en tv-presentator.

Na zijn middelbare school en toneelopleiding maakt Jos Brink zijn debuut in een hoorspel bij de hoorspelkern van de Nederlandse Radio Unie (1959). Hij speelde bijvoorbeeld "Van Bergen" in het bekende hoorspel Testbemanning.

Jos Brink heeft in vele cabaret- en musicalvoorstellingen gespeeld, onder andere bij Tekstpierement samen met Frank Sanders. Hij heeft ook een 40-tal boeken gepubliceerd. Jos Brink is ook actief als pastor-predikant en verbonden als voorganger van de oecumenische basisgemeente De Duif in Amsterdam. Wim Sonneveld is altijd één van zijn grote voorbeelden geweest.

Zijn echte doorbraak was in de jaren 70, met de musical Maskerade (1979) en zijn eigen TV-show, De Jos Brink Show (1970). De meeste mensen van nu kennen hem van "Wedden dat..?" en van het televisieprogramma TV Toppers bij de NCRV. Brink heeft twee keer de Gouden Televizierring gewonnen, voor "Puzzeluur", in 1979 en voor "Wedden dat..?" in 1987. Ook is hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In december 2005 was hij te zien in een musicalbewerking over het leven van tekstschrijver Jacques van Tol. Vanaf mei 2006 speelde hij bij Purper. In 2006 speelde Jos Brink ook nog de rol van Museumdirecteur in de Nederlandse Jeugdfilm Sinterklaas en het Geheim van de Robijn van regisseur Martijn van Nellestijn. In 2007 maakt Jos Brink opnieuw deel uit van dit cabaretgezelschap.

In 2007 verscheen een boek van zijn hand over rouwen.

Jos Brink heeft zich altijd sterk gemaakt voor de acceptatie van homoseksualiteit. Hij is getrouwd met Frank Sanders. Het echtpaar woont aan de Reguliersgracht in Amsterdam.

Op 26 juli werd bekend dat Jos Brink ongeneeslijk ziek is. Hij lijdt aan darmkanker met uitzaaiingen in de longen, de lymfe en in zijn been.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jos_Brink

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 650.