kunstbus
Dit artikel is 24-02-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

juliaanse kalender

De juliaanse kalender werd ingevoerd door Julius Caesar. Ze bestond uit een cyclus van 1461 dagen, namelijk 3 jaren van 365 dagen en 1 jaar van 366. Het jaar bestond dus uit gemiddeld 365,25 dagen, een aardige benadering van het tropische jaar. Op deze manier wordt in de 128 jaar een dag teveel berekend.

Het jaar begon op 1 Martius. Dit is nog steeds merkbaar aan de namen van de maanden september ('septem' = zeven), oktober ('octo' = acht), november ('novem' = negen) en december ('decem' = tien). De schrikkeldag werd aan het einde van het jaar geplakt, zodat Februarius dan een extra dag kreeg.

Caesar bepaalde dat het jaar AUC 708 (het "jaar der verwarring" = 46 v. Chr.) 455 dagen zou tellen. 1 Ianuarius zou zo weer samenvallen met het begin van de winter. Ter ere van de invoering van deze kalender werd de maand Quintilis veranderd in Iulius. Later werd de naam van de maand Sextilis gewijzigd in Augustus.

In 1820 verscheen voor het eerst in de Encyclopedia Britannica het fabeltje dat, omdat keizer Augustus niet voor zijn voorganger wilde onderdoen, het aantal dagen van die maand van 30 op 31 werd gebracht (net zoveel als Julius) en van Februarius afgehaald. Reeds onder Numa Pompilius (715-672 v.C.) telde februari 28 dagen.

De schrikkelmaand Intercalaris werd eens in de twee à drie jaar toegevoegd, soms met een Februarius van 22 en anders van 23 dagen.

De Juliaanse kalender wordt thans nog gebruikt door de Oriëntaals-Orthodoxe Kerken en sommige Oosters-Orthodoxe Kerken, de zogenaamde "oude stijl" Kerken. Deze laatste zijn de Kerken van Jeruzalem, Rusland, Servië en de kloosters van de berg Athos. Zie ook gregoriaanse kalender.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.