kunstbus
Dit artikel is 12-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Julius Caesar

Julius Caesar kan verwijzen naar:
. Gaius Julius Caesar (100 v.Chr. - 44 v.Chr.), de Romeinse veldheer en politicus
. Gaius Julius Caesar Octavianus (Augustus) of Imperator Caesar Augustus (63 v.Chr. - 14), de princeps
. Tiberius Julius Caesar (42 v.Chr. - 37), de princeps
. Drusus Julius Caesar (13 v.Chr. - 23), de zoon van Tiberius
. Germanicus Julius Caesar (15 v.Chr. - 19), de adoptiezoon van Tiberius
. Nero Julius Caesar (6 - 33), de zoon van Germanicus
. Drusus Julius Caesar (7 - 33), de zoon van Germanicus
. Gaius Julius Caesar Germanicus (Caligula) (12 - 41), de zoon van Germanicus en princeps
. Julius Caesar (toneelstuk), een tragedie van William Shakespeare

Gaius Julius Caesar (Latijn: C·IVLIVS·C·F·C·N·CAESAR, of Gaius Iulius Gaii filius Gaii nepos Caesar; na 42 v.Chr. IMP·C·IVLIVS·CAESAR·DIVVS, of Imperator Gaius Iulius Caesar divus) (Rome, 13 juli ± 100 v.Chr. - aldaar, 15 maart 44 v.Chr.) was een Romeins politicus. Hij wordt meestal kortweg Julius Caesar of Caesar genoemd en wordt gezien als een van de machtigste mannen van zijn tijd. Hij had jarenlang de politieke macht te Rome.

Imperator Caesar Augustus (Rome, 23 september 63 v.Chr. - Nola, 19 augustus 14 n.Chr.) was de eerste princeps (vgl. keizer) (27 v.Chr.-14 n.Chr.) van Rome, die door steeds meer verschillende bevoegdheden van republikeinse magistraten naar zich toe te trekken de feitelijke macht over Rome in handen kreeg.
Deze achterneef en voornaamste erfgenaam van Gaius Iulius Caesar (Julius Caesar) won de machtsstrijd die volgde op de moord op Caesar in het jaar 44 v.Chr., en was vanaf 31 v.Chr. de enige die levend uit deze strijd kwam. Vanaf 27 v.Chr. zou hij als princeps (vgl. eerste burger) de teugels van het Imperium Romanum in handen houden.
Hij maakte een einde aan een eeuw van burgeroorlogen en stichtte in de daaropvolgende periode de Julisch-Claudische dynastie. Onder het mom van het herstel van de republiek (restitutio rei publicae) voerde hij in werkelijkheid een duurzame omvorming tot monarchie (principaat) door. Ook op sociaal-economisch vlak en op verschillende andere terreinen voerde Augustus tijdens zijn regering hervormingen door. Zijn heerschappij mondde uit in een langdurige tijd van interne vrede, die als Pax Augusta werd aangeduid.

Tiberius Claudius Nero was de tweede princeps van Rome (14-37), als opvolger van Imperator Caesar Augustus. Ondanks zijn schitterende (militaire) carrière voordat hij princeps werd, zou hij de geschiedenis ingaan als een somber en wantrouwig heerser. Hij werd tristissimus hominum ('de triestigste aller mensen') genoemd.

Gaius Julius (of Iulius) Caesar Augustus Germanicus, beter bekend onder zijn bijnaam Caligula (Antium, 31 augustus 12 - Rome, 24 januari 41) was een Romeins keizer. Hij was de derde princeps (37-41) van het Imperium Romanum. In het jaar 37 volgde hij Tiberius op. Zijn korte regeerperiode is bekend gebleven als een van de meest wrede en bizarre periodes van het Keizerrijk.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Julius_Caesar_%28doorverwijspagina%29.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 603.