kunstbus

(advertentie)
Er staan 3 artikelen in onze webwinkel Kunstbus


Grote glazen jaren vijftig/zestig plafonnière

Grote gele met groene en zwarte fantasie-motieven versierde jaren vijftig/zestig plafonnière met drie lichtpunten.
Prijs: € 65

Dit artikel is 14-07-2008 voor het laatst bewerkt.

Jumbo

Jumbo houdt zich bezig met het produceren, bedenken, ontwikkelen en verkopen van spellen en puzzels.

Het bedrijf is herkenbaar aan het logo met de rode olifant en onder meer bekend van spellen als Pim Pam Pet, Koetje Boe, Van Dale Familiespel en Ik leer-spellenreeks voor kinderen. Jumbo is actief in Nederland, België, Engeland en Duitsland.

Historie
Engelbert Hausemann, een Duits handelsreiziger stichtte op 1 januari 1853 een zaak in Amsterdam, een 'Agentuur en Commissie Zaak in Kramerijen'. Te vergelijken met een winkel van Sinkel. Deze zaak was de voorloper van de huidige spellenuitgevers en -fabrikanten Hausemann & Hötte. De zaak floreerde, het aanvankelijke onderkomen op het Damrak werd verruild voor de Achterburgwal, en tenslotte voor de Oudeschans 72 (woonhuis) en Kromboomssloot 57, dat als achtergelegen pakhuis als kantoor en magazijn diende.

In 1860 kwam Wilhelm Hötte (1843), de zoon van de zuster van Engelbert Hausemann als werknemer de gelederen versterken. In 1873 stichtte hij zijn eigen bedrijf. Op 27 december 1882 besloten Hausemann & Hötte samen te gaan werken als de firma Hausemann & Hötte. Deze samenwerking duurde vijf jaar, Engelbert Hausemann trok zich op 31 december 1887 op hoge leeftijd terug. De vennootschap werd ontbonden, er werd overeengekomen dat Wilhelm Hötte het bedrijf onder de bestaande firmanaam zou voortzetten.

Het speelgoed vormde aanvankelijk een ondergeschikt deel van de Hausemann & Hötte collectie, maar dat kwam wellicht alleen doordat er zo weinig speelgoed wás. Toen de tijden begonnen te veranderen veranderde het speelgoed mee. Er kwam mechanisch speelgoed.

In 1922 kwam met de Meccano-rage als het eerste speelgoed in hun winkel. Meccano is montagespeelgoed, bestaande uit meer dan 400 verschillende onderdelen, te bevestigen met moertjes en boutjes. Frank Hornby, de uitvinder van Meccano, heeft de Meccano constructiebouwdoos in 1901 gepatenteerd, de oorspronkelijke naam was "Mechanics Made Easy" de naam Meccano werd in 1907 gepatenteerd.

In de volgende jaren werd de speelgoedcollectie sterk uitgebreid met onder meer gummiballen van Continental Caoutchouc, vliegende hollanders, poppenwagens van Heinrichmaier & Wünch, Jutta poppen van Dressel, Hohner mondharmonica's en auto's en figuren van Lehmann.

Jumbo
Het eerste speelgoed dat het merk Jumbo ging voeren was het houten speelgoed dat begin dertiger jaren werd geïmporteerd uit Duitsland. Het solide speelgoed luidde een nieuw tijdperk in. De oude grossierderij was niet opgewassen tegen de stroom van heel goedkope artikelen die na de crisisjaren vanuit Japan Europa overspoelde. De handel in kramerijen stagneerde. De koers werd bijgesteld richting speelgoed en spellen.

Inmiddels groeide het besef dat kinderen al spelende leren en dat speelgoed bijdraagt aan de opvoeding en ontwikkeling. De vraag naar goed en verantwoord speelgoed groeide. Naast het Jumbo houten speelgoed bevatte de collectie poppen in alle denkbare soorten en maten, maar ook treinen van Hornby en Dinky Toys, beiden afkomstig uit de Meccano fabriek.

Jumbo spellen en puzzels
In 1947 verscheen het eerste foldertje met Jumbo spellen. Het eerste spel op de eerste pagina was Mens-erger-je-niet. De uitvinder van “Mens Erger Je Niet” is de Duitser Josef Friedrich Schmid geweest. Mens-erger-je-niet (Engels: Ludo) is een bordspel voor twee tot zes spelers. De oorsprong van het spel ligt in India. Een vereenvoudigde versie van het traditionele Indiase spel Pachisi werd in 1896 onder de naam Ludo in Groot-Brittannië uitgebracht. Mens-erger-je-niet is de naam van dit spel in Nederland en Vlaanderen. De spelregels wijken iets af van Ludo. In Nederland wordt "Mens-erger-je-niet" door Jumbo op de markt gebracht. Inmiddels zijn er in Nederland al meer dan vier miljoen (!) exemplaren verkocht.

Andere titels uit die tijd waren: Hamertje Tik, Ganzenbord, Lotto, Pim Pam Pet, Halma en Dobbertje Duik. Naast het assortiment aan spellen waren met name Meccano en Schuco de merken die de omzet genereerden.

In 1956 werd Hausemann & Hötte eigenaar van een tot Nederlandse Spellenfabriek N.V. (NSF) omgedoopte kartonnagefabriek. Voortaan werden de spellen zelf gefabriceerd. Ook werd begonnen met het produceren van puzzels, aanvankelijk 50 stukjes.

Het spel Stratego werd in 1959 succesvol geïntroduceerd. Stratego is een Nederlands bordspel van Jumbo, dat internationaal uitgegeven wordt door MB. De bedoeling van Stratego is dat je de vlag (ook wel vaandel genoemd) van de tegenstander ziet te pakken. Bij Stratego staan er twee legers tegenover elkaar, met de volgende rangen (van sterk naar zwak). Stratego werd ontwikkeld in de oorlogsjaren 1940-45 door ene Mogendorff, een joodse onderduiker, die het spel door Jumbo op de markt liet zetten.

Zestiger jaren rages
Naast de 'eigen' producten werden in deze periode nog steeds artikelen geïmporteerd. In 1964 zorgde de verkoop van bijna 200.000 Barbie-poppen van Mattel voor een omzetstijging van bijna 50%. Nederland was daarmee na Zweden en Frankrijk het derde Barbieland in Europa. In 1968 zorgde de Carrera miniatuur autoracebaan -ondersteund door tv-spots en een uitgebreide reclamecampagne- voor een nieuwe hit.

Jumbo collectie vandaag
Naast de bekende evergreens als Stratego, Mens-erger-je-niet, Pim-pam-pet bestaat het huidige assortiment onder meer uit een uitgebreide educatieve serie genaamd 'ik leer...'. De klassiekers zoals Electro kennen een actuelere verschijningsvorm. Ook licentieproducten maken onderdeel uit van het assortiment, zoals de Rubik's Cube.

Een rage die tot 2003 voor winst zorgde was het spel Weekend Miljonairs, waarvan in enkele jaren tijd vele honderdduizenden stuks verkocht werden. Het topjaar was 2001 met één miljoen stuks.

In 2003 werd de spellenfabriek overgenomen door ABN Amro Capital. In de daaropvolgende jaren werd verlies geleden, omdat de rage voorbij was. Jumbo leverde 1600 verschillende producten, maar Weekend Miljonairs was goed voor de helft van de omzet. Nu zijn er 1100 spellen geschrapt. Sedertdien werd het spelgedrag van de mensen veel nauwkeuriger bijgehouden en het assortiment aangepast aan veranderende behoeften. Ook trachtte men een groter publiek te bereiken.

In 2007 werd, na een ingrijpende reorganisatie, weer winst gemaakt. Het spel Knibbel, Knabbel, Knuisje was ditmaal de grote winstmaker. De reorganisatie betekende ontslag voor 80 van de 200 medewerkers. Bovendien verhuisde men het hoofdkantoor van Amsterdam naar Zaandam, waar het zich sinds 2006 in de gerenoveerde chocoladefabriek van Verkade bevindt. De fabriek verhuisde in 2007 van Wognum naar een kleiner pand in Medemblik. Daar opende prinses Máxima op 17 oktober officieel het nieuwe pand.

Ondertussen wisselde het bedrijf enkele malen van eigenaar. In 2005 werd het verkocht aan Berk Partners, en in 2007 werd het verkocht aan handelshuis M&R De Monchy. Dit huis was al eigenaar van de Spaanse spelletjesfabriek Diset, die de Zuid-Europese markt beheerst.

Website: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Jumbo_(spellen)


(advertentie)
Er staan 3 artikelen in onze webwinkel Kunstbus


Grote glazen jaren vijftig/zestig plafonnière

Grote gele met groene en zwarte fantasie-motieven versierde jaren vijftig/zestig plafonnière met drie lichtpunten.
Prijs: € 65

Pageviews vandaag: 21.