kunstbus

Dit artikel is 29-09-2009 voor het laatst bewerkt.

Kapucijnen

De minderbroeders kapucijnen (capucijnen) of Ordo Fratrum Minorum Capucinorum (O.F.M.Cap.) zijn een tak van de orde der minderbroeders. Ze werd gesticht door Mattheus de Bassi ook Mattheus van Bascio genoemd. (1495 - 1552).

Oorsprong
De kapucijnen zijn voortgekomen uit de hervormingsbeweging onder de observanten, de volgers van de regel van Franciscus van Assisi (1181/1182 - 1226), die wilden terugkeren naar de oorspronkelijke eenvoud van de franciscaner orde. Ze mochten weer de strenge regel van Franciscus volgen, de baard dragen en de spitse kap, de "capuccio", waaraan hun naam is ontleend[1].

In 1528 verkreeg de orde de stichtingsoorkonde van paus Clemens VII (1523 - 1534).

In de Lage Landen
De kapucijnen bestaan in Nederland al sinds ongeveer 1530.[2] Volksprediking en catechismus onderricht waren hun voornaamste taak. Vanaf het begin werkten ze ook in de Derde Wereld. Het Emmaüsklooster te Velp (1645) tussen Grave en Ravenstein is het enige dat ononderbroken in Nederland kon blijven voortbestaan.

De kapucijnen hebben in Vlaanderen huizen in Aalst, Antwerpen (provincialaat), Brugge, Herentals, Meersel-Dreef (Hoogstraten), Ieper en Izegem.

In Nederland zijn ze gevestigd in Breda, 's-Hertogenbosch (provincialaat), Tilburg en Velp. Tot enige jaren geleden ook in Glanerbrug bij Enschede, Oosterhout (Sint-Oelbert Gymnasium), Nijmegen en Langeweg.

Bekende kapucijnen
Pater Pio
Max Wildiers
Laurentius van Brindisi
Franciscus Titelmans
Père Joseph
Marcus van Aviano
Koenraad van Parzham
Valeer Claes


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Kapucijnen


Pageviews vandaag: 2267.